©  Joris Herregods

Zij maakten een carrièreswitch na een opleiding in volwassenenonderwijs: “Volg je gevoel en doe het gewoon”

Antwerpen -

Een carrièreswitch maken is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Ook al is er die droom om je leven een totaal andere wending te geven, een stap in het onbekende schrikt soms af. Maar wie de sprong maakte, wil niet meer terug. “Iets graag doen geeft je de kracht en energie door te zetten”, zegt Kenneth Joris (41) die zich omschoolde in webdesign.

Jan Stassijns

De zomervakantie mag dan nog niet voorbij zijn, de inschrijvingen voor de verschillende opleidingen in het volwassenenonderwijs staan open. Ook bij Encora, dat onder het Stedelijk Onderwijs Antwerpen valt, is dat het geval.

Met meer dan 120 opleidingen, van grafische toepassingen tot schoonheidsspecialist, maakt het centrum voor volwassenenonderwijs zich sterk dat iedereen er wel zijn gading in vindt. Opleidingen als fietshersteller en ICT doen het bijzonder goed en ook de zorgopleidingen trekken veel cursisten aan.

Voor sommigen biedt het volwassenenonderwijs de kans hun studies af te maken of het Nederlands beter onder de knie te krijgen. Anderen willen dan weer een andere richting geven aan hun leven.

Sprong in het onbekende

“Een sprong in het onbekende” vertelt Maddy Sels (56) uit Mortsel. “Opnieuw studeren na zoveel jaren. Mijn hersenen zijn niet meer van de jongste. (lacht). En ja, ik heb me soms vervloekt, maar ik ben nu zo ontzettend blij dat ik die stap heb gezet.”

Maddy werkte 33 jaar in een schoonheidsinstituut, iets wat ze altijd heel graag gedaan heeft. Maar door de coronacrisis zat ze voor lange tijd thuis. “En dat zet je aan het denken”, vertelt Maddy. “Werken in de zorg is iets dat altijd in mijn hoofd heeft rondgespookt. En na anderhalve maand thuis te zitten, heb ik de knoop doorgehakt. Als ik het nu niet doe, is het de moeite niet meer.”

En dus begon ze aan een opleiding Zorgkundige bij Encora die ze succesvol afrondde. Intussen is ze ook aan de slag in dagcentrum Hof ten Dorpe in Wommelgem. “Ik heb er absoluut geen spijt van”, zegt Maddy. “Ik kan het alleen maar aanbevelen. Volwassenonderwijs is niet terug naar de middelbare schoolbanken. Je wordt enorm goed ondersteund en ik heb er ook veel nieuwe mensen leren kennen, van allerlei nationaliteiten. Het is een heel fijne levenservaring geweest.”

Tijdens de opleiding leerde Maddy Femke Bernaerts kennen. En ook nu houden ze nog contact. Femke heeft de smaak te pakken, want ze gaat verder studeren voor verpleegkundige aan de Thomas More hogeschool. “En dat ga ik combineren met mijn nieuwe job in Revarte, het revalidatieziekenhuis in Edegem”, zegt Femke. “Ik heb zestien jaar in een drukkerij gewerkt als dossierbeheerder. Hard gewerkt. Ik ben mezelf wat voorbijgelopen en heb een tijdje thuis gezeten met een burn-out. Dat zet je aan het denken. En de zorg heeft me altijd aangesproken. We hebben dat thuis moeten bespreken, want financieel zet je natuurlijk een stap terug. Al kreeg ik via de VDAB de opleiding wel terugbetaald. Ik zou het iedereen aanraden. Je bent niets verloren. Je bent een ervaring rijker en leer zoveel nieuwe dingen kennen door in verschillende sectoren stage te kunnen lopen.”

Maddy Sels en Femke Bernaerts. ©  Jan Van der Perre

Nieuwe passie

Ook Kenneth Joris (41) waagde zich aan een carrièreswitch. Zeven jaar geleden startte hij een opleiding webdesign en -ontwikkeling. En intussen is hij als front-end ontwikkelaar aan de slag. “Zowel in het middelbaar als in hoger onderwijs, wist ik niet goed waar ik naartoe wilde”, zegt Kenneth. “Ik heb mijn schoolcarrière afgesloten zonder idee welke job ik graag zou doen. Uiteindelijk ben ik in de verkoop beland, maar ik bleef zoekende. Tot ik mijn schoonbroer leerde kennen. Hij is front-end ontwikkelaar en heeft ook aan Encora gestudeerd. Hij liet me zien wat je allemaal kan en ik was meteen verkocht. Ik had een nieuwe passie gevonden.”

Volgens Kenneth is het dan belangrijk om die passie te volgen. “Je begint opnieuw onderaan de ladder. Je moet goed je best doen om zo snel mogelijk kennis op te doen en te bewijzen aan de werkgever dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Maar vanaf het moment dat je je realiseert dat je iets heel graag wil doen, gaat de passie er zijn. En dat gaat je de kracht en energie brengen om door te zetten. Ik heb niet het gevoel dat ik aan het werken heb. Zo stap je elke ochtend met een heel ander gevoel uit bed. Dus mensen die voor die keuze staan of twijfelen, zou ik aanraden: volg je gevoel en doé het gewoon. Je gaat het halen, je gaat dat goed doen. En je gaat er plezier aan beleven.”

Kenneth Joris (41) ©  rr

https://v1.stedelijkonderwijs.be/encora/inschrijven-167

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio