Om klokslag 21u vertrokken de wandelaars voor de 53ste Dodentocht. © Joris Herregods

Bijna 13.000 mensen starten aan ‘historische’ Dodentocht van slechts 65 kilometer: “Opvallend veel mensen zijn voorbije dagen nog op zoek gegaan naar ticket”

Bornem -

Om klokslag 21u vrijdagavond is de 53ste Dodentocht van start gegaan in het sport- recreatiedomein Breeven in Bornem. Een historische Dodentocht, want voor het eerst in zijn bestaan is de tocht geen 100 kilometer lang, maar slechts 65 kilometer. Een maatregel die werd getroffen omwille van de hitte. Daardoor moet de laatste deelnemer zaterdag om 13u in Bornem arriveren.

Theo Derkinderen

De 53ste editie van de Dodentocht was ook dit jaar helemaal uitverkocht. 13.000 mensen schreven zich in voor de tocht. Uiteindelijk lag het aantal vertrekkers vrijdagavond iets onder de 13.000. “Er zijn er steeds die last minute afhaken door ziekte of een blessure. Mogelijk dit jaar ook omwille van de kortere Dodentocht. Daar hebben we geen zicht op. Maar wat we wel zien, is dat er de voorbije dagen opvallend veel mensen alsnog aan een ticket probeerden te geraken via de ticket swap op onze website. We vermoeden dat er veel mensen bang zijn van de traditionele 100 kilometer maar de 65 kilometer wel aandurven en daarom nog op zoek zijn gegaan naar vrije tickets”, zegt Ilse Robyn van de Dodentocht.

©  Joris Herregods

3u ’s nachts

De ingekorte tocht vertrok vrijdagavond in het Breeven. “We hebben de start opnieuw in twee groepen laten verlopen. De ene groep ging via de Breevendreef naar Doregem en Platte Heegtetraat om zo via een wandelpad aan het Fort van Bornem uit te komen. De andere groep vertrok richting Breevenstraat en Barelstraat en sloot zo aan bij de andere groep. Dan was er een lokale ronde door Bornem en uiteindelijk ging het naar Hingene, Ruisbroek, Breendonk, Lippelo, Opdorp, Sint-Amands en Branst. Om op zaterdag uiteindelijk in Bornem te arriveren”, aldus nog Robyn. “Door de ingekorte Dodentocht zijn ook de openingsuren van de controleposten gewijzigd. Bij een normale Dodentocht komen de eerste deelnemers om 7u weer aan in Bornem, nu verwachten we de eerste lopers al voor 3u ’s nachts.”

 ©  Joris Herregods

Meer aankomsten verwacht

Door de verkorte Dodentocht wordt verwacht dat heel wat meer deelnemers de tocht zullen uitstappen. “Ook daar zijn we ons van bewust. Iedereen die deze verkorte Dodentocht tot een goed einde brengt krijgt een diploma, medaille en goodiebag. Om de wachtrijen aan de aankomststreep niet te lang te laten worden, delen we de goodiebag al uit aan de abdij. En we hebben het aantal lijnen om deelnemers uit te scannen aan de aankomst opgetrokken van zeven naar tien.”

 ©  Joris Herregods

Gezondheid

De ingekorte Dodentocht bleef ook vrijdag nog het gespreksonderwerp bij de deelnemers. Ook burgemeester Greet De bruyn (CD&V) kwam nog eens terug op de beslissing. “Het was een beslissing die ik met pijn in het hart heb genomen. Maar tijdens de vergaderingen met de organisatoren en hulpdiensten merkte ik hetzelfde gevoel bij iedereen. Hoe graag we de normale Dodentocht ook hadden willen laten doorgaan, we konden de adviezen van de deskundigen niet naast ons neerleggen. Gezondheid gaat boven alles”, zei ze vrijdag voor de start.

Voor de start van de Dodentocht trok er een stoet door de Boomstraat en daar werd ook de nieuwe doodskist van de tocht getoond. ©  Joris Herregods

 ©  Joris Herregods

De beslissing zorgde ervoor dat ook de organisatoren zich de voorbije dagen moesten dubbel plooien om alles praktisch rond te krijgen. “De vrijwilligers die in de afgeschafte controleposten werkzaam waren, schakelen we nu in andere controleposten in. Dat is nodig want door de kortere Dodentocht verwachten daar ook meer drukte. We willen onze vrijwilligers enorm danken voor hun inzet en flexibiliteit bij deze aangepaste tocht”, zegt de woordvoerster nog.

Verschillende wandelaars arriveerden vrijdagavond te laat aan de start omwille van de files rond Bornem en vooral door problemen met de treinen. Sommigen konden pas om 22u aan de Dodentocht starten.

MEER OVER Dodentocht