©  Tom Cornille

Ballonproject Bart Van Peel met vertraging uit de startblokken aan Spoor Oost: “M’n baby is geboren in ’t Stad”

Niet op het dak van de Craeybeckxtunnel, maar aan Spoor Oost heeft de heteluchtballon Baby You zich vrijdagavond voor het eerst getoond aan de Antwerpenaar. Een dag later dan voorzien. “Wegens brandgevaar moest Zomer van Antwerpen de première van dit project donderdag afgelasten”, vertelt Patrick De Groote van de organisatie.

De hitte strooit hier en daar roet in het eten. De artistieke heteluchtballon die kunstenaar Bart Van Peel in petto had voor Zomer van Antwerpen moest bij zijn première donderdag in de koffer blijven wegens code rood. “De stad besliste donderdag in de late namiddag dat het evenement ’s avonds niet mocht doorgaan”, vertelt Patrick De Groote van Zomer van Antwerpen. “We hebben alle zeilen bijgezet om de afgelasting nog te communiceren, maar dat kon niet verhinderen dat er donderdagavond nog zo’n driehonderd kijklustigen naar Middelheim waren afgezakt om als eerste een glimp op te vangen van Baby You.”

 ©  Tom Cornille

Op Spoor Oost was het gisteren alsnog bingo. Geen gras daar, maar beton, en dus mocht de babyballon wel komen piepen. Hoewel de nieuwe locatie pas vrijdagmiddag kon worden gecommuniceerd, stonden er tegen 20u toch weer enkele honderden toeschouwers aan Spoor Oost. Jonge ouders met kinderwagens, grootouders, groepjes jongeren, bijna allen hadden ze wel een fototoestel of camera in de hand.

Op de grond lag een meterslang roze ballonzeil gedrapeerd. Toen er grote gasvlammen in werden geblazen en de muziek aanzwol, hield iedereen de adem in. Met het groter worden van de ballon werd langzaam maar zeker een hoofdje zichtbaar. Of zeg maar een hoofd, want de uiteindelijke heteluchtballon van het Baby You-project is 34 meter hoog. Aan dat hoofd verscheen hoog in de lucht een oor, twee ogen en een neus. Een echte baby, zeg maar, met alles erop en eraan. Ook tien tenen en tien vingers, die door de wind vrij in de lucht konden spartelen.

 ©  Tom Cornille

De Reuzen van Royal de Luxe

Een heteluchtballon die zich opricht en aan de grond gehouden wordt door een tiental medewerkers: meer was er niet te zien aan Spoor Oost, maar wát een ballon! “Het doet me terugdenken aan de Reuzen van Royal de Luxe”, zegt Nathalie Lecroix uit Wommelgem. “Tegenover zo’n mastodont voel je je nietig en klein. Je kunt ernaar blijven kijken.”

De Antwerpse kunstenaar Bart Van Peel haalde ook opgelucht adem dat Baby You, vooraleer het kunstproject op wereldtournee trekt, in Antwerpen niet helemaal in het water is gevallen. “De danseres die bij deze performance ook aanwezig zou zijn, is ziek geworden. Zulke dingen gebeuren, maar het project is nu tenminste bezield. Ik ben allang blij dat m’n baby alsnog in ’t Stad geboren is.”

Nieuwsgierigen kunnen zaterdagavond om 20u aan Spoor Oost opnieuw zien hoe de babyballon op de lucht drijft. Of Baby You uiteindelijk ook echt zal vliegen boven Antwerpen? “Dat is koffiedik kijken”, zegt Van Peel. “Vanochtend vroeg hebben we al een korte testvlucht gemaakt vanuit Kieldrecht richting Nederland. Dat verliep prima. Op Antwerps grondgebied mogen alleszins geen heteluchtballons opstijgen. We kunnen natuurlijk elders de lucht in, maar dan moet de wind wel goed zitten. Vingers kruisen, dus!”

 ©  Tom Cornille

 Ilse Dewever

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio