De Duitsers (links) worden verwelkomd door enkele Belgische spelers en Bianca Otjens (tweede rechts) in het jeugddomein in Westmalle. ©  kma

Nog slechts 25-tal (!) Belgische jongeren speelt competitiebiljart: nieuw internationaal jeugdtornooi om witte merels te steunen

Zoersel, Malle, Pulderbos -

Jonge biljarters uit Duitsland en Denemarken arriveerden vrijdag met rugzak en keu aan de blokhut op jeugddomein Drieboomkensberg in Malle. Het komend weekend strijden ze in een nieuwe internationale landenwedstrijd DE-DK Meets Verhoeven Jeugdcircuit tegen de beste jonge Belgische biljarters in BC De Ploeg in Halle-Zoersel. Het Belgisch jeugdcircuit krijgt slechts weinig bondssteun, dus organiseert Bianca Otjens als moeder van Belgisch talent Luca Philipoom (14) zelf dit nieuw jeugdevenement.

Kristin Matthyssen

25 tot 30 spelers. We moeten het twee keer navragen, want we denken eerst dat we het verkeerd begrepen hebben. Maar dat cijfer weerspiegelt wel degelijk het aantal Belgische jeugdbiljarters dat in competitieverband wedstrijden speelt. Dat is nog veel minder dan het aantal jonge duivenmelkers, zeg maar gerust ronduit dramatisch. Vandaar dat elk evenement waarbij leeftijdsgenoten uit verschillende landen elkaar kunnen ontmoeten aan de biljarttafel, een win-win is.

Lars Verhaegen (tweede links) met naast hem Luca Philipoom, Yannick Peeters, Bianca Otjens en Samuel Vanderveken. Uiterst links anderhalve Duitser. ©  kma

Vroeger was er nog de Coupe Van Beem waarbij naast België ook Nederland, Duitsland en Denemarken telkens acht jeugdspelers afvaardigden voor een landencompetitie, telkens in een ander gastland verdeeld onder de vier. Door corona was het twee jaar niet kunnen doorgaan. Toen Bianca Otjens uit Pulderbos, vrouw van ex-wereldkampioen Jef Philipoom en moeder van Luca Philipoom (14) tijdens het EK in Italië dit voorjaar informeerde bij Nederland hoe het zat, kreeg ze te horen dat Nederland het jeugdevenement niet zou organiseren dit jaar door corona. Normaal was het nochtans de beurt aan Nederland. “Alweer corona, en die jongens hebben al twee jaar stilgelegen”, zegt Bianca, die van de weeromstuit dan maar zelf het internationaal DE-DK Meets Verhoeven Jeugdcircuit organiseert, maar dan zonder Nederland.

Alle acht jeugdspelers van de drie deelnemende landen logeren met hun begeleiders in de blokhut op Drieboomkensberg. Zaterdag en zondag vanaf 10.30u ongeveer beginnen de wedstrijden bij BC De Ploeg in Halle-Zoersel. Supporters zijn zeker welkom. Biljartlegende Raymond Ceulemans zal zondag rond 17u de medailles uitreiken en de slotceremonie verzorgen.

De buitenlandse gasten kregen direct een frietje bij aankomst. ©  kma

“Het jeugdcircuit staat onder grote druk en geniet weinig steun van de Bond, zeker ook vanuit het Antwerps gewest waar nochtans de meeste jeugdspelers wonen”, zegt Bianca, die ontgoocheld is in die gang van zaken.

In Wallonië is de situatie onthutsend. Samuel Vanderveken (19) uit Binche van de club BBB Borinage is zowat de enige wedstrijdspeler bij de jeugd uit Franstalig België. Nochtans is Samuel een groot talent. “Er is misschien nog één iemand anders in Wallonië, maar er worden amper wedstrijden georganiseerd. Ik leerde biljarten omdat mijn vader ook biljart.”

De Duitse jeugdspelers en hun begeleiders arriveren na een lange busreis. ©  kma

Luca (14), zoon van Jef Philipoom, studeert sport aan Mariagaarde in Westmalle en wil later graag beroeps- of semi-beroeps biljarten. Luca staat niet graag in de belangstelling en houdt niet van interviews, maar hij betreurt het net als de rest dat er zo weinig steun voor het jeugdciruit is. Volgend jaar gaat hij in de volwassenencompetitie beginnen in vierde klasse in het juniorenteam Verhoeven.

Poolen nog wel

Luc en Renata Verhoeven van de gelijknamige biljartfabriek in Malle gaven de Denen, Duitsers en Belgen vrijdagavond laat nog een rondleiding in hun bedrijf. Ook zij zien met lede ogen hoe de jeugd afhaakt. “Poolen ofzo doen ze nog wel, omdat die partijtjes niet zo lang duren. Maar echt biljart: dat is bijna wiskunde. Je moet al heel gedreven ouders hebben om je naar al die competities te brengen. Eigenlijk zouden de regeltjes voor de jeugd wat versoepeld mogen worden om weer meer jonge spelers enthousiast te maken voor de sport.”

“Weet je wat het ook is?”, zegt Luc. “Vroeger was er nog verplichte legerdienst en in al die ontspanningszalen stond een biljarttafel. Dat was voor veel Belgische jongeren de eerste kennismaking. Spelen en plezier maken is het belangrijkste de komende twee dagen. De jeugd verdient alle steun.”

Hoeveel een keu eigenlijk kost? “Dat begint vanaf 100 euro en loopt voor de écht hele speciale tot 6.000 euro”, zegt Verhoeven.

Wie de te kloppen favoriet is dit weekend? “Moeilijk te voorspellen, maar Duitsland is wel heel sterk”, meent Luca. Onder meer ook nog Lars Verhaegen (18) uit Ekeren en Yannick Peeters (18) uit Herentals verdedigen zaterdag en zondag de Belgische eer in Halle.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio