Voormalig burgemeester Georges Joris in februari vorig jaar, toen hij 100 jaar werd. © Dirk Vertommen

Voormalig burgemeester van Mechelen Georges Joris overleden op 101-jarige leeftijd

Mechelen -

Voormalig burgemeester van Mechelen Georges Joris is op 101-jarige leeftijd overleden. Joris was burgervader tussen 1986 en 1988. Eerder was hij ook schepen van Onderwijs. De socialist vierde vorig jaar nog zijn eeuwfeest in woonzorgcentrum Zonneweelde in Rijmenam (Bonheiden), waar hij de laatste jaren woonde.

Stijn Van de Sande, Sven Van Haezendonck

Georges Joris werd op 9 februari 1921 geboren in een arbeidersgezin. Zijn moeder overleed kort voor de Tweede Wereldoorlog, toen hij zelf zijn diploma haalde aan de Normaalschool in Lier. In 1943 werd hij opgeëist om te gaan werken in Duitsland, maar hij dook onder en ging na de oorlog aan de slag als leerkracht. Later werd hij schoolhoofd van de stadsschool op de Oude Antwerpsebaan en onderwijsinspecteur.

In 1983 kwam Joris in het stadsbestuur terecht. Hij werd schepen van Onderwijs voor de socialistische partij SP. Drie jaar later werd hem gevraagd om burgemeester te worden na het ontslag van Jef Ramaekers. “Onderwijs was mijn vak en ik voelde me goed als schepen”, vertelde hij in februari vorig jaar in een interview met jouw krant. “Ik heb een week bedenktijd gevraagd. Uiteindelijk heb ik dat burgemeesterschap aanvaard en plichtsbewust vervuld. Als je met een coalitie vertrekt, heb je een overeenkomst gemaakt en moet je die waarmaken.”

Dankbaarheid

Twee jaar later, na de gemeenteraadsverkiezingen van 1988, gaf Joris de sjerp door aan de christendemocraat Jos Vanroy. “Ik heb het mandaat van burgemeester met veel overtuiging en plezier uitgevoerd”, zei de gewezen burgervader in datzelfde artikel. “Ik voelde ook veel dankbaarheid van de bevolking. Zelfs vandaag merk ik dat nog aan de brieven die ik ontvang. Ik zonderde me niet af in het stadhuis. Ik leefde tussen het volk en ik voelde dat ik daardoor geliefd was.”

Voormalig schepen Mon Janssens leerde Joris kennen bij de socialistische beweging. “Zijn periode als mandataris was vrij kort, maar in de jaren voordien speelde hij zeker al een belangrijke rol als lid en bestuurder van de partij”, zegt hij. “Ik herinner me Georges als een afgeborstelde man die alles tot in de puntjes in orde wilde hebben. Hij was ook altijd gekleed in een maatpak. Hij was een vriendelijk man die zeker gerespecteerd werd.”

Kranten

Georges Joris verbleef de laatste veertien jaar in woonzorgcentrum Zonneweelde in Rijmenam (Bonheiden). Daar vierde hij in februari vorig jaar ook zijn 100ste verjaardag. “Ik ben nog tamelijk goed en word niet gewaar dat ik zo oud ben. Ik sukkel alleen een beetje met pijn in de rug en ik draag ook hoorapparaten. Mijn geheim? Ik zou het niet kunnen zeggen, maar ik heb nooit gerookt en ik heb ook nooit koffie of alcohol gedronken. Ik lees ook nog iedere dag minstens twee kranten”, klonk het toen.

De voormalige burgemeester overleed vrijdag in het woonzorgcentrum op 101-jarige leeftijd.

LEES OOK: Arbeidersjongen en oud-burgemeester Georges Joris viert honderdste verjaardag

MEER OVER Politiek Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio