Deze magere pony werd samen met haar veulen in beslag genomen.  ©  rr

Opnieuw twee pony’s weggehaald voor verwaarlozing in Beerse

Beerse -

Er zijn vrijdag opnieuw twee pony’s in beslag genomen in de gemeente Beerse, waar half juli ook al drie verwaarloosde pony’s in beslag waren genomen. De dieren stonden ditmaal wel op een andere weide in Beerse. Aanvankelijk werd gedacht dat ze van dezelfde eigenaar waren, maar dat blijkt niet het geval.

De milieudienst van de politie en FOD Dierenwelzijn besloten tot een inbeslagname over te gaan na herhaaldelijke klachten. Het gaat om een magere schimmelmerrie en haar veulen. Het veulen ziet er wel voldoende rond uit. Ze zien er verder ook onverzorgd uit.

Vooral de moeder is heel mager. ©  rr

De pony’s werden naar het paardenasiel in Stabroek overgebracht. Het duurde uren vooraleer ze geladen waren. Ook de drie pony’s die in juli in Beerse werden in beslag genomen, staan nog steeds in het asiel in Stabroek en zijn daar intussen ook aan toegewezen. De man eiste zijn pony’s terug, maar dat zal dus niet gebeuren. Hij kreeg voorwaarden opgelegd voor zijn resterende dieren.

De misgroeide hoeven van de pony die vorige maand in Beerse in beslag werd genomen. ©  rr

Ook de witte pony en haar veulen worden nu voorlopig in het paardenasiel van Paardenambulance Stabroek ondergebracht. Volgens Annelies Debue van Paardenambulance Stabroek is de slechte toestand van de dieren te wijten aan de moeilijke privésituatie waarin de eigenares momenteel in zit, en waardoor ze niet goed voor de dieren kan zorgen. De vrouw zou de witte pony zelf destijds uit een asiel geadopteerd hebben, maar het dier bleek onverwacht drachtig, waardoor ze ongewild met twee pony’s zat.

Of het intussen nog in orde is gekomen met de kleine pony met totaal vergroeide hoeven die vorige maand in Beerse in beslag werd genomen? “Er was maar één hoefsmid die het heeft aangedurfd om eraan te beginnen”, zegt Annelies Debue. “Maar hij heeft prachtig werk geleverd.”

“De pony moet nu nog om de zes weken een soort aangepaste nieuwe hoefschoenen krijgen, maar ze kan toch opnieuw vlot stappen. Het viel vooral op dat er weinig met de dieren gedaan is, want ze zijn heel schuw. Het veulen hebben onze vrijwilligers met heel veel moeite wat handtam gekregen. Het heeft een kwetsuur aan het been, omdat het te veel heeft stilgestaan op stal op die jonge leeftijd. De man schermt dat hij de pony’s voor zijn dochter houdt, maar ik denk dat ze er nooit veel mee heeft kúnnen doen, want ze zijn heel schichtig.”  

 ©  RR

kma

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio