De school in de Turnhoutse wijk Schorvoort waar de zedenfeiten zich afspeelden. Rechts: de 61-jarige P.T. ©  rr

Parket wil directie voor rechtbank in zaak pedo-leraar: sprake van schuldig verzuim na negeren van eerdere klachten

Turnhout -

In het onderzoek naar de zedenfeiten van een leerkracht van basisschool Sint-Franciscus uit Schorvoort in Turnhout wil het parket ook de voormalige schooldirectie voor de rechtbank brengen wegens schuldig verzuim. De zaak kwam een jaar geleden aan het licht. Intussen zou er sprake zijn van 15 slachtoffers die door de leerkracht zijn aangerand.

Ronny van den Ackerveken

De 61-jarige P.T. werd in de zomervakantie vorig jaar op non-actief gezet. Hij werkte al 38 jaar in de Sint-Franciscusschool en stond er goed aangeschreven. Op het einde van elk schooljaar organiseerde hij zwembadfeestjes voor de leerlingen.

Bij het parket liep een jaar geleden een klacht binnen van een meisje dat bij de man in de klas had gezeten en door hem werd betast. De leerkracht ging meteen over tot bekentenissen. In de loop van het onderzoek volgden nog meer meldingen, die teruggaan tot meer dan twintig jaar geleden. Momenteel zou het aantal vermoedelijke slachtoffers op 15 staan.

De slachtoffers waren zowat allemaal 9 à 10 jaar toen de feiten plaatsvonden. Het zou voornamelijk gaan om betastingen tijdens de les. Na zijn bekentenissen heeft de onderzoeksrechter P.T. vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Hij kreeg een absoluut contactverbod met minderjarigen onder de veertien jaar en moest een gespecialiseerde behandeling volgen.

P.T. was ook begeleider van de U19 bij voetbalclub KFC Turnhout. Nadat de zedenfeiten bekend raakten, werd die samenwerking door de voetbalclub meteen stopgezet.

De school in de Turnhoutse wijk Schorvoort waar de zedenfeiten zich afspeelden. © GVN

Bijkomend onderzoek

De directie van de Sint-Franciscusschool in Schorvoort bracht vorig jaar, een week voor de start van het schooljaar, de ouders met een brief op de hoogte. “We begrijpen dat er binnen onze schoolgemeenschap heel wat onrust en onduidelijkheid heerst rond een collega voor wie na een klacht een gerechtelijk onderzoek opgestart is. Wij waren net als jullie verrast.”

Die laatste zin komt nu vreemd over, want volgens het parket zijn er aanwijzingen dat eerdere waarschuwingssignalen over het gedrag van de leerkracht door de directie genegeerd werden. Zo zou er sprake zijn van een soortgelijke melding van een ouder uit 2017 en getuigenissen van ongeruste vrouwelijke collega’s van de man die vonden dat hij te familiair omging met kinderen in zijn klas.

“We vragen daarom de verwijzing naar de rechtbank wegens schuldig verzuim”, zegt Kato Belmans van het parket in Antwerpen. “De verdachte moest vrijdag voor de raadkamer verschijnen, maar de zaak werd voor onbepaalde tijd uitgesteld voor bijkomend onderzoek.”

Vervroegd pensioen

Volgens de advocaat van P.T. is bijkomend onderzoek gevraagd door de raadsman van een van de burgerlijke partijen. De leraar was niet aanwezig op de raadkamer. Verder wil de advocaat over zijn cliënt niet in detail treden. Ook de advocaat van het schoolbestuur was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. De directrice van de school in Schorvoort ging in juni met vervroegd pensioen, maar mogelijk moet zij dus nog wel voor de rechtbank verschijnen.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio