© ATV

900.000 euro in beslag genomen in Sky-onderzoek: drie kopstukken van Antwerpse drugsbende opgepakt voor witwassen

Antwerpen -

De Federale Gerechtelijke Politie heeft in Antwerpen drie kopstukken opgepakt van een criminele organisatie. Zij zouden het voorbije anderhalf jaar voor minstens 15 miljoen euro aan crimineel vermogen hebben vergaard. De bende werd geleid vanuit Dubai, maar opereerde vanuit het Antwerpse en liet er drugsgeld witwassen. In totaal werd er ruim 900.000 euro aan cash geld in beslag genomen.

Nette Loots, Jarit Taelman, Sam Reyntjens

In de nasleep van het gekraakte cryptofoonnetwerk Sky, startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen een onderzoek naar een financiële adviseur in het Antwerpse, die zijn diensten ter beschikking zou stellen van een criminele organisatie. “De sectie Ecofin van het parket van Antwerpen stelde een onderzoeksrechter aan voor invoer, handel en bezit van verdovende middelen, deelname aan een criminele organisatie en witwas”, legt Stéphanie Chomé van het Antwerpse parket uit.

Stéphanie Chomé van het Antwerps parket tijdens de persconferentie. “ © Dirk Kerstens

De onderlinge communicatie van de criminele bende verliep via Sky-cryptofoons. Dankzij de gekraakte berichten kon de organisatie verder in kaart gebracht worden. Volgens het parket zou de bende aangestuurd worden vanuit Dubai. “Het onderzoek bracht een duidelijke en uitgelijnde structuur aan het licht, waarbij de organisatie zich zou hebben beziggehouden met de invoer van verdovende middelen, voornamelijk via de haven van Antwerpen en het witwassen van de daaruit voortkomende vermogensvoordelen”, vertelt Chomé.

Zo zou de organisatie voor minstens 15 miljoen euro aan crimineel vermogen hebben vergaard over een periode van anderhalf jaar.

21 huiszoekingen

Op dinsdag 9 augustus voerde de FGP in opdracht van de onderzoeksrechter 21 huiszoekingen uit, waarvan 12 simultaan. Dat gebeurde in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Kapellen, Mortsel, Oud-Turnhout, Turnhout, Waasmunster en Wilrijk. “Het ging daarbij niet alleen om woningen, ook enkele garageboxen werden doorzocht”, zegt Chomé.

Op twee verschillende adressen vond de politie een koffer met in totaal 900.000 euro aan cash geld. Dat werd in beslag genomen, net als verschillende luxegoederen en -wagens zoals een Range Rover Evoc, een BMW en een Mercedes CLS. De politie trof ook gps-trackers, stoorzenders, verschillende geldtelmachines en een vacuümmachine aan.

Zo ziet 900.000 euro in cash eruit. © Dirk Kerstens

Vier personen werden opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Die besliste om drie verdachten uit Antwerpen aan te houden op verdenking van invoer, handel en bezit van verdovende middelen, deelname aan een criminele organisatie en witwas. Het parket heeft het over vermoedelijke kopstukken van de bende, inclusief de financiële tak ervan. Het gaat om drie Belgen (32, 37 en 39 jaar) met Noord-Afrikaanse roots.

Zakaria Y.

De raadkamer bevestigde vrijdag de aanhouding van de 39-jarige verdachte. De twee anderen verschijnen dinsdag voor de raadkamer. Een van hen is Zakaria Y. (32), een bekende naam in het drugsmilieu. Zijn broer Hicham ‘Jungle’ Y. werd in 2014 doodgeschoten door Boualam C., de broer van ‘de Algerijn’.

De broers C. hadden in 2014 een kilo cocaïne gekocht op krediet van Mourad Y., de neef van Hicham en Zakaria, maar de betaling van 39.000 euro bleef achterwege. Daarop schakelde Mourad zijn neef Hicham in om druk te zetten op de broers om het geld terug te betalen.

Hicham ‘Jungle’ Y., de broer van verdachte Zakaria Y., werd in 2014 doodgeschoten in de Pothoekstraat. © rr

Op 30 oktober hielden Mourad en Hicham de wagen van de broers C. tegen in de Pothoekstraat, vlak bij het Stuivenbergziekenhuis. Het kwam tot een vechtpartij, waarbij Boualam C. Hicham neerschoot. Al bloedend probeerde die nog de spoedafdeling van het ziekenhuis te bereiken, maar hij viel neer op de trappen en stierf daar ook. De rechtbank veroordeelde Boualam tot twintig jaar cel, zijn broer werd vrijgesproken. Boualam ging in beroep, maar het hof bevestigde de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

Geen link met aanslagen

Het parket zegt dat er niet meteen een link is tussen de operatie en de nieuwe reeks aanslagen in Antwerpen. “Het onderzoek naar deze bende is al meer dan een jaar bezig, daarbij komt veel organisatorisch werk bij kijken. Dat de huiszoekingen en arrestaties net tijdens een aanslagenreeks vallen, is puur toevallig.” De recente aanslagen worden allemaal wel gelinkt aan het drugsmilieu.

Vast staat wel dat het volgens de speurders gaat om drie hooggeplaatste personen in het drugsmilieu en dat daardoor toch een stevige klap is uitgedeeld. “Dit onderzoek is echt wel belangrijk”, zegt Chomé. “Het drugsmilieu is verantwoordelijk voor heel wat geweld in Antwerpen. Dat we dat milieu dan zo’n klap kunnen toebrengen, is mooi.”

Stéphanie Chomé. “Dat we het drugsmilieu zo’n klap kunnen toebrengen, is mooi.” © Dirk Kerstens.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio