© ATV

Studie geeft aan: tekort aan groen door aanleg ondergrondse parkeergarages

Wie in de stad op zoek gaat naar schaduw en koelte moet lang zoeken. “Op veel recent heraangelegde pleinen is een schrijnend tekort aan groen en dan vooral aan hoge en robuuste bomen”, dat zegt architect en doctoraatsstudent Glenn Lyppens in een opiniestuk in de Morgen.

Bron: ATV

Steden zijn hitte-eilanden en dat is het gevolg van de grote verharde oppervlaktes met weinig groen. Een recent aangelegd plein in Berchem is daar een voorbeeld van. Het plein is eigenlijk een soort dak boven een parkeergarage. Dat maakt dat het plaatsen van hoge bomen zo goed als onmogelijk is. En dat is niet het enige plein. Het nieuwe Mediaplein is daar ook een voorbeeld van. “Dat zijn open ruimtes waar een parkeerinfrastructuur onder zit”, legt Lyppens uit.

“Als het beleid blijft volhouden dat we dat echt nodig hebben en dat de auto overal moet geraken in Antwerpen, moeten we die grote capaciteit behouden met als gevolg dat we weinig ruimten hebben waar we grote bomen kunnen zetten”, legt hij uit.

Maar de plaatsing van meer bomen is toch geen overbodige luxe in een warme stad. “Bomen zorgen niet alleen voor schaduw, maar ook voor een daling in temperatuur. Die temperatuur kan zelfs verschillen tot vier graden.”

“Er staan wel enkele bomen in plantenbakken, maar die zorgen niet voor hetzelfde effect”, zegt Lyppens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV