© ATV

Relschoppers Antwerp en Frankfurt krijgen voor meer dan 280 jaar aan stadionverboden na rellen rond Bosuil

Na de rellen in Deurne voor en tijdens de Europa Leaguewedstrijd tussen Antwerp en Frankfurt in september krijgen 44 supporters van Antwerp en 105 Frankfurtfans een stadionverbod en een geldboete. Ook de supporter die tijdens de wedstrijd een vuurpijl naar de bezoekende doelman smeet, werd veroordeeld. Dat meldt de Antwerpse politie vrijdag.

Jarit Taelman

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Van vernielingen in Deurne tot verkleden in de Makro: zo raasde de harde kern van Frankfurt door Antwerpen

Op donderdag 30 september 2021 speelden Royal Antwerp FC en het Duitse Eintracht Frankfurt tegen elkaar in de groepsfase van de Europa League. Die wedstrijd werd voor de aftrap al stevig ontsierd, toen een honderdtal Duitsers rond 14u supporterscafé Great Old op de hoek van de Ter Heydelaan en de Alfons Schneiderlaan in Deurne aanvielen.

Duitse hooligans vielen in de vroege namiddag supporterscafé Great Old aan. © BFM

In het café zelf zaten op dat moment hoogstens een tiental klanten. De Duitsers gooiden met vuurwerk, stoelen, vuilnisbakken, bakstenen en bloembakken richting de Antwerpaanhang. Bij die aanval sneuvelden de ramen van het terras.

De politie, die toen nog niet op volle kracht aanwezig was in Deurne, moest zich heroriënteren en kwam massaal ter plaatse. Onder meer met pepperspray werden de heethoofden uit elkaar gedreven. Twee agenten en enkele Antwerpfans raakten lichtgewond. Ter plaatse werden al enkele Duitse heethoofden gearresteerd, maar de grootste groep hooligans werd in de boeien geslagen op de parking van de Makro en MediaMarkt iets verderop. Enkele Duitsers waren de Makro binnengevlucht. Minstens een van hen had zich zelfs als winkelbediende verkleed, maar verklapte zich toen hij een vraag van een agent beantwoordde … in het Duits.

De grootste groep Duitsers werd opgepakt op de parking van de Makro en MediaMarkt. © BFM

Maar ook tijdens de match bleef de sfeer grimmig op de Bosuil. Net voor de aftrap stak de harde kern van Antwerp massaal vuurwerk af, aan het begin van de tweede helft werd vanuit diezelfde tribune 4 zelfs een voetzoeker gegooid naar de bezoekende doelman Kevin Trapp. Op de eretribune werd er dan weer geknokt toen enkele Duitse vipsupporters de 0-1-zege ostentatief gingen vieren. Een Antwerpfan gooide zelfs met een rollator richting de Duitsers.

Na het laatste fluitsignaal probeerde de harde kern van The Great Old nog aan het bezoekersvak te geraken, maar dat plan smoorde de oproerpolitie snel in de kiem.

LEES OOK. De voetbalavond van Nadia en haar man mondde uit in een nachtmerrie vol geweld: “Hij gooide onze rollator gewoon in de tribunes”

Toen Duitse vipsupporters de 0-1-zege vierden, smeet een Antwerpfan met een rollator. © rr

“Politie en parket treden streng op tegen wie geweld pleegt in het kader van voetbalwedstrijden. Na de match werd dan ook meteen een onderzoek opgestart”, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. “Met behulp van onder meer de camerabeelden van de politie in en buiten het stadion en de Duitse politie die ter plaatse was, werden 105 Frankfurt- en 44 Antwerpsupporters geïdentificeerd.” Daarbij was ook de Antwerpfan die de vuurpijl naar doelman Trapp had gegooid.

De voetbalcel van Binnenlandse Zaken legde de 44 Antwerpfans in totaal 76,5 jaar aan stadionverboden op en deelde in totaal 43.800 euro aan boetes uit. Langs de kant van Frankfurt kregen de supporters elk een stadionverbod van een jaar opgelegd, goed voor meer dan tweehonderd jaar aan stadionverboden. Er werden ook geldboetes opgelegd die goed zijn voor een totaal van 51.300 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europa League