©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

OVAM verklaart eerste bodemsaneringsplan ontvankelijk

Afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft het eerste bodemsaneringsplan van 3M “volledig ontvankelijk” verklaard. 3M liet dat plan opmaken voor de omgeving van zijn terrein in Zwijndrecht. Het gaat om een aangepaste versie van het plan dat eerder dit jaar was ingediend en dat nog belangrijke hiaten zou hebben vertoond. OVAM begint nu meteen met het informeren van bewoners en eigenaars van gronden die tot het plan behoren.

Bron: BELGA

Het saneringsplan in kwestie gaat slechts over een eerste zone rond 3M in Zwijndrecht (zone 1A gedoopt) waar de grootste concentraties PFAS aanwezig zijn. De werken hier zouden dit jaar nog kunnen starten. Voor de zone 1B en de nog verdere zone 2 wordt het voorstel van aanpak voor de bodemsanering verwacht tegen 31 december van dit jaar. Wanneer die werken dan zouden beginnen, is nog niet bekend.

De gemeente Zwijndrecht kan nu ook aan de slag met een openbaar onderzoek over het bodemsaneringsproject. Bewoners en eigenaars krijgen zo de mogelijkheid om opmerkingen en bezwaren te bezorgen aan OVAM, waarna er bijsturingen kunnen volgen. Het openbaar onderzoek zal veertig dagen duren en Zwijndrecht zal intussen ook adviezen van andere overheden vragen. Eind oktober wordt van OVAM een definitieve beslissing verwacht over hoe het wegwerken van de bodemverontreiniging in die eerste zone moet verlopen.

“We willen niet zomaar eender welke sanering, maar de kwaliteitsvolle sanering waar de Zwijndrechtenaren recht op hebben”, reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Met het informeren van bewoners en eigenaars, met bijhorend openbaar onderzoek, wordt weer een volgende stap vooruit gezet. Het is en blijft aan 3M om haar verantwoordelijkheid ten volle op te nemen ten aanzien van de gemeenschap en ervoor te zorgen dat eventuele ongemakken voor omwonenden tot een minimum worden beperkt bij de verdere opkuis.”

MEER OVER PFOS-vervuiling

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio