Vanaf 24 september mogen alle muren van het gemeenschapscentrum Jan vander Noot kunstzinnig bewerkt worden. © Elke Lamens

Afscheid van gemeenschapscentrum Jan vander Noot met dorpsdag, Boeken-toefuif en kunstenroute: “Hele centrum wordt één groot atelier en podium”

Brecht -

Het gemeenschapscentrum Jan vander Noot zal niet met stille trom de deuren sluiten. Integendeel, vanaf 24 september wordt het een week lang het creatieve epicentrum van de gemeente en iedereen mag meedoen. Inschrijven vanaf 13 augustus.

In het najaar start de verbouwing van het gemeenschapscentrum Jan vander Noot tot nieuw, modern gemeentehuis. De bibliotheek die huist in de kelder, bereidt volop de verhuizing voor en is daardoor gesloten vanaf 12 september om op 30 september te heropenen in Uniq op de Gemeenteplaats.

Twee weken later, op 24 september, mogen creatievelingen zich uitleven in het gebouw. Het programma Boeken Toe krijgt steeds meer vorm. Het is een gezamenlijk initiatief van de cultuur-, jeugd- en sportraad. Dat is ook aan de feestagenda te merken.

“Eind juni staken we de koppen bij elkaar”, schetst Els Breugelmans van de cultuurraad de start van het project. “Samen met Jens Goossens en Marlies De Beuckelaer van de jeugdraad, Jennis Georgissen en Stijn Pauwels van de cultuurraad organiseerden we een brainstorm.”

Workshop graffiti

“De meest zotte ideeën kwamen naar boven, zoals de death ride, een boeken-toefuif en het creatief onder handen nemen van het gemeenschapscentrum, tot alle muren een andere kleur of look and feel geven. De cultuurraad wilde al een workshop graffiti organiseren, eerst op een andere locatie, maar die pasten we dus snel aan naar het gemeenschapscentrum.”

Inschrijven voor deze gratis workshop op 24 september kan vanaf zaterdag 13 september. Er vinden in de namiddag twee sessies plaats van telkens anderhalf uur. Aan elke sessie kunnen dertig mensen vanaf tien jaar deelnemen.

De eerste boodschappen staan op de gc-muren, maar daar mogen er vanaf 24 september nog veel meer bijkomen. © Elke Lamens

Kunstenroute

Vanaf 26 september staat het centrum een hele week ter beschikking van kunstenaars uit Brecht. “Het hele gemeenschapscentrum wordt één groot atelier en podium. Traditionele kunst mag, maar we zoeken ook creatieve nieuwe dingen: iets dat je ter plaatse maakt, voordraagt en of opvoert.”

Op 30 september is het aan de Brechtse jeugd om van het gc afscheid te nemen met een Boeken-toefuif. Jeugdhuizen ’t Jop in Sint-Job, Den Dijk in Sint-Lenaarts en Bastion in Brecht slaan daarvoor de handen in elkaar.

Langs al die creaties realiseert de cultuurraad op 1 oktober een kunstenroute. “Hiervoor kregen we al heel wat leuke reacties: van IKO, andere creatieve organisaties tot lokale amateurkunstenaars, van schilderen over klank naar haken/borduren en nog veel meer.”

In en rond het gc vindt op 2 oktober een heuse dorpsdag plaats. © Elke Lamens

Dorpsdag

In en rond het gc vindt op 2 oktober een heuse gratis dorpsdag plaats. “Dan mag het dak eraf met een death ride, GellyBall, kinderdisco, karaoke, volksspelen, maar ook een containercup. Na de eerste meeting wilden de jeugd- en cultuurraad ook graag de sportraad er bij betrekken.

“Zo wordt het een afscheid in stijl van de drie adviesraden. De sportraad vulde het programma aan met een containercup. Dat past in de maand van de sport(vereniging). Ze dagen daarin elke vereniging uit om hun meest sportieve talent af te vaardigen voor de cup. Judoclub Hirano deelt ervaring en materiaal voor deze containercup.”

 (Elke Lamens)

www.brecht.be/sluitingsweekendgc

Vastgoed

Jobs in de regio