Het stadsbestuur van Herentals en sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug namen in juni nog de elf sociale appartementen in gebruik, waarop nu zonnepanelen komen. © Hans Otten

Herentals legt als eerste in Vlaanderen zonnepanelen op sociale woningen

Herentals -

Nog deze maand komen er zonnepanelen op het dak van het woonblok met elf sociale appartementen in de Zavelstraat-Ganzenplein in Herentals. Het is daarmee de eerste in de grootste Vlaamse zonne-investering ooit.

Hans Otten

Sociale huisvestingsmaatschappij De Woonbrug uit Herentals stelde begin juni het gloednieuwe wooncomplex met elf sociale appartementen voor dat ze had gekocht van projectontwikkelaar Pluym-Van Loon. Het gebouw met drie verdiepingen ligt niet alleen aan een plein met twee soortgelijke wooncomplexen met private appartementen om een sociale mix te bekomen, de sociale wooneenheden zijn ook uitgerust met alle hedendaagse noden, zoals condensatieketels, een D-ventilatiesysteem en ondergrondse vuilniscontainers.

“De huidige energieprijzen betekenen voor veel kwetsbare huurders een maandelijkse kopzorg. De Woonbrug heeft in dit project ook alle nodige bekabeling geïntegreerd om er binnenkort zonnepanelen te kunnen plaatsen. Zo profiteren onze bewoners mee van goedkopere hernieuwbare energie”, zei voorzitter Matthias Verhegge van De Woonbrug.

108 panelen

Die zonnepanelen komen er vanaf volgende week. “Het gaat om een behoorlijk groot gebouw met heel wat dakoppervlak”, zegt schepen van Welzijn Bart Michiels (CD&V). “Dat betekent dat er plaats is voor 108 zonnepanelen. Een goede start, niet?”

De zonovergoten nieuwbouw van De Woonbrug op de hoek van Vogelzang en Ganzenplein, waarop 108 zonnepanelen passen. © Hans Otten

Want Herentals krijgt samen met Temse de eer om als eerste gemeentes hun luik van het Asterproject uit te rollen, wat het grootste zonnepanelenproject van Vlaanderen moet worden. Aster is een coöperatieve die in het leven is geroepen door de Vlaamse sociale huisvestingssector. Met dit project biedt die een oplossing voor een oud zeer: sociale huurders kunnen niet investeren in zonnepanelen, omdat ze de middelen niet hebben, maar vooral omdat het niet hun (eigen) dak is. En sociale huisvestingsmaatschappijen investeren niet in zonnepanelen, want zij kunnen de investeringskost niet doorrekenen aan de sociale huurders die genieten van het voordeel van goedkope zonnestroom.

Goedkope energie

“De opstart in Herentals en Temse zijn in feite proefinstallaties”, klinkt het bij Aster. “Zo kunnen de verschillende operationele processen worden uitgetest met de betrokken sociale huisvestingsmaatschappijen en ook met Fluvius, dat overal de digitale meters plaatst. In september 2022 gaat de echte uitrol van start over heel Vlaanderen. In de opstartfase legt EnergyVision wekelijks zonnepanelen op vijftig woningen. Eens op kruissnelheid worden er dat vierhonderd woningen per week.”

Het doel is om de komende drie jaar vijftigduizend sociale woningen uit te rusten met in totaal 400.000 zonnepanelen, een investering van 150 miljoen euro. Aster hoopt dat dit nog maar de eerste fase is. “Die zonnestroom is 25 tot 30% goedkoper dan het huidige sociale dagtarief, en tot 40% goedkoper dan de commerciële elektriciteitstarieven. De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders”, zeggen de bestuurders van Aster.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio