Tijdens hun voorbereidingsprogramma wonnen de dames van KV Mechelen van Anderlecht. Uitslag? 11-0.  © KV Mechelen

Vrouwen van KV Mechelen beginnen vanavond met nieuw gezicht aan avontuur in Super League: “Eerlijk? We gaan een paar keer met onze kop tegen de muur lopen”

350.000 euro, of volgens Transfermarkt.be, bijna een derde van de marktwaarde van KV Mechelen-aanvaller Marian Shved. Dat bedrag hadden de vrouwen van KV Mechelen nodig om de overstap te maken naar de Super League, de hoogste voetbalklasse in het vrouwenvoetbal. Vandaag begint Malinwa aan zijn eerste opdracht van het seizoen, op bezoek bij Charleroi.

Dries Van Thielen

“Dat we geld investeren om onze vrouwenploeg verder uit te bouwen, is niet meer dan logisch”, zegt Frank Lagast, directeur van KV Mechelen. “KV Mechelen is nu eenmaal een echte familieclub. In totaal hebben we zo’n 350.000 euro geïnvesteerd in onze vrouwenploeg.”

Gps-systemen

Waar dat geld dan allemaal naartoe ging? Wel, een groot deel gebruikte Malinwa om te voldoen aan de zware licentievoorwaarden voor de allerhoogste vrouwenvoetbalklasse. “We hebben onze infrastructuur verder uitgebouwd”, zegt Ilse Laarmans, sportief verantwoordelijke bij KV Mechelen. “Nu staat er een tribune voor zo’n tweehonderd toeschouwers én hebben we de dug-out uitgebreid. Ook hebben we rondom het hele terrein camera’s laten installeren. Dat is niet voor tv-wedstrijden (zo zullen de topaffiches van de vrouwen in het AFAS-stadion plaatsvinden, red.), maar elke wedstrijd moet op een centraal platform opgeladen worden, zodat andere ploegen onze matchen kunnen bekijken.”

En daar bleef het niet bij: KV Mechelen wilde niet alleen maar louter aan de licentievoorwaarden voldoen, het wilde ook echt professionaliseren. “Onze speelsters trainen nu met een gps-systeem om verzuring te detecteren en mogelijke blessures een stapje voor te zijn. Verder is onze medische staf uitgebreid. We werken nauw samen met sportmedisch centrum SPOR in Hombeek. Verder beschikken we nu over een voetspecialist én staat er een extra kinesist op onze loonlijst. Ook beschikken we nu over een eigen videoanalist.”

Voorzitter Marie-Paule De Bell: “We moeten opnieuw leren wat verliezen is.” ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Drie semiprofs

Ondertussen trok geel-rood ook tien nieuwe speelsters aan, van wie Daisy Baudewijns (Club Brugge), Emily Steijvers (RC Genk) en Lisa Vanhentenrijk (OHL) de bekendste namen zijn.

Aan uitgaande kant wordt het vertrek van Chiara Wielockx de grootste aderlating. De goaltjesdief vertrok naar RC Genk. De Bell: “Toch konden we de ploeg van vorig jaar grotendeels behouden.”

Daarnaast heeft Malinwa voortaan ook drie semiprofessionele speelsters – onder wie aanvoerder Joy Brankaer, ook dat was een van de licentievoorwaarden.

De speelsters hebben elkaar ook al gevonden op het veld: na een 11-0-zege tegen Anderlecht B volgde een 2-9-overwinning tegen Jong Feyenoord. “We kozen voor een uitdagend voorbereidingsprogramma”, zegt kersvers coach Farid Goreishvand. “Alleen de partij tegen Standard heeft een wrange nasmaak gelaten… Daar brachten we een uur lang goed voetbal en kwamen we zelfs op voorsprong. Maar Standard had meer maturiteit, waardoor we uiteindelijk met 4-1 de boot ingingen.”

Nieuwe coach

Een andere licentievoorwaarde van de Super League: KV moet een T1 hebben die zich ingeschreven had voor de UEFA A-trainerscursus. Daarom neemt Goreishvand dit seizoen het stokje over van ancien Jan De Backer. “Maar we waren Farid al enkele jaren aan het volgen bij AA Gent”, zegt Laarmans.

“Toen klopte het plaatje ook nog niet voor mij”, valt Goreishvand in. “Ik wilde eerst nog ervaring opdoen als assistent. Pas nu vond ik de tijd rijp om hoofdcoach te worden. Er zijn in onze regio geen ploegen die op het allerhoogste niveau meedraaien. Wij willen dé referentieclub worden. Maar daarvoor moeten we eerst de progressie maken. In dit eerste jaar willen we ons als nieuwkomer profileren met attractief en aanvallend voetbal.”

Toch zorgt de coach dat zijn speelsters met beide voeten op de grond blijven. “Uiteraard hoop ik dat we af en toe eens kunnen verrassen in een topper. Maar heel eerlijk? We gaan dit seizoen enkele keren lelijk met onze kop tegen de muur lopen. De speelsters waren gewend van veel te winnen, maar ik heb hen op het hart gedrukt dat het anders gaat zijn op het allerhoogste niveau. En ze waren helemaal mee met mijn verhaal.”

Voorzitter De Bell: “We gaan inderdaad weer moeten leren wat verliezen is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal