De zure hosties zijn een van de twaalf producten die Made in Turnhout meer bekendheid wil geven. © Bert De Deken

Expo en lichtprojecties zetten twaalf iconische producten in de kijker

Turnhout -

Stad Turnhout en het project Rock Paper Pencil werken samen om de iconische producten van twaalf Turnhoutse ondernemingen breder bekend te maken. Daarvoor worden kunstwerken en lichtinstallaties gemaakt.

Wouter Adriaensen

Speelkaarten van Cartamundi, uiteraard. Koffie van Miko ook en de lijmen en siliconen van Soudal. Maar welke bekende producten worden nog in Turnhout geproduceerd? “Veel mensen weten niet wat voor toffe en unieke dingen hier allemaal gemaakt worden”, stelt schepen voor Economie Luc Op de Beeck (CD&V) vast. “Wie het wel weet, is er trots op. Twaalf grote Turnhoutse bedrijven zijn daarom ingestapt in ons project Made in Turnhout.”

De stad Turnhout koppelt de ondernemers aan vier artiesten via Rock Paper Pencil, dat werd opgestart met Europese en provinciale subsidies en uitgevoerd door Stripgids en spelontwikkelaars Cartamundi en Game Brewer. “Zo willen we het grafisch DNA en talent dat onze stad rijk is, op een innovatieve manier in de kijker zetten”, legt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle (Groen) uit. “Ook met Made in Turnhout maken we de cross-over tussen ondernemers en creatievelingen. De vier kunstenaars ontfermen zich elk over drie bedrijven. Ze maken een artistieke interpretatie van hun producten. Die worden vervolgens gezeefdrukt door deRuimte en dit najaar tentoongesteld in de Luifelzaal van de Warande.”

Lichtprojecties en festival

De expo loopt van 6 tot en met 23 oktober. Van 28 oktober tot 12 november komen er bovendien op vier verschillende plaatsen in de stad lichtprojecties van de kunstwerken. “Zo trekken we bezoekers naar verschillende plekken in het centrum van de stad”, hoopt schepen voor Toerisme en Centrummanagement Stijn Adriaensens (N-VA). “We willen de grafische identiteit van Turnhout de komende jaren ook meer zichtbaarheid geven in het stadshart.”

De lichtprojecties leiden ook naar de tweede editie van het festival rond strips en games dat Rock Paper Pencil op 11 november organiseert in de Warande.

Zure hostie

Een van de streekspecialiteiten die vereeuwigd worden, is de zure hostie of ‘ufo’ van de snoepfabrikant Astra Sweets. “Dat is zonder twijfel ons meest iconische en bekende product”, zegt marketingmanager David Soenen. “Bovendien zijn we zo goed als de enige die ze maken. We produceren ze al sinds de jaren vijftig.” Vijf jaar geleden rondde Astra Sweets de kaap van één miljard ufo’s.

Het stadsbestuur wil met Made in Turnhout lokaal ondernemerschap promoten in de hoofdstad van de Kempen en de brede regio. Het hoopt daarnaast om werknemers aan te trekken richting de werkvloer. “Wij tellen vandaag een vierhonderdvijftigtal medewerkers. We willen echter verder groeien, momenteel investeren we in een nieuwe fabriek. Zoals velen zijn we dan ook steeds op zoek naar nieuwe medewerkers. Als dat lukt via Made in Turnhout, is dat een aangename bonus.”

Naast Cartamundi, Miko, Soudal en Astra Sweets nemen onder meer verlichtingsproducent Signify, notengroothandel Ranobo en meel- en bloemfabrikant Joosen-Luyckx deel aan Made in Turnhout.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio