Vooraan in de straat werden al enkele bomen drastisch gesnoeid. Hier zal het voorlopig bij blijven. Bij de andere sierperelaars gaat alleen het dood hout eruit. © JAA

Schepencollege ‘redt’ bomen Lodewijk Weijtenstraat: snoei stopgezet, advies van boomexpert wordt ingewonnen

Schoten -

De drastische ‘vormsnoei’ van de laanbomen in de Lodewijk Weijtenstraat wordt niet verdergezet. In de bomen waarvan de takken nog niet werden verwijderd, wordt voorlopig alleen nog dood hout verwijderd. De gemeente wint snoeiadvies in voor het vervolg, na de zomer.

Jan Auman

Lees ook. Onaangekondigde drastische snoei vlak voor hittegolf in Lodewijk Weijtenstraat: “Onze mooie laanbomen lijken totempalen”

Bewoners hadden eerder deze week verontrust en bezorgd gereageerd toen ze het resultaat zagen van onaangekondigde snoeiwerken in hun straat. Van de weelderige sierperelaars bleven alleen totempalen over. “En dat uitgerekend bij het begin van een hittegolf. Overleven die bomen dit wel?”

Bewoner Pieter Rubberecht vroeg tekst en uitleg bij het gemeentebestuur en ook een bomenexpert stelde zich spontaan vragen bij de aanpak. Met resultaat.

“Het schepencollege is het na intern onderzoek eens met de bewoners: de langdurige droogte en de excessieve warmte laten nu geen drastische snoeiwerken toe”, erkent schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA). “De planning van de groendienst moet rekening houden met extreme weerfenomenen, die door de klimaatwijziging alleen maar zullen toenemen.”

Deze bomen blijven voorlopig onaangeroerd en hun huidige groene uitzicht behouden. © JAA

35 jaar niet gesnoeid

De sierperelaars zijn 35 jaar oud en werden nooit eerder gesnoeid. “Daardoor heeft zich de laatste jaren veel dood hout ontwikkeld in de kruin”, weet schepen Brat. “Dat gaan onze mensen er na de hittegolf verder uithalen in de resterende bomen, goed voor zowat twee derde van de straat. Maar de drastische snoei met kettingzagen wordt stopgezet.”

“Na de zomer stellen we zelf een externe boomdeskundige aan die de groendienst een gericht snoeiplan moet opleveren voor heel de gemeente. Daarbij bekijken we ineens de meest opportune aanpak van de bomen in de Lodewijk Weijtenstraat.”

“Het dient gezegd dat de techniek die hier werd toegepast ook was ingegeven door een erkende boomexpert. In diverse andere straten en op de begraafplaats is die succesvol gebleken. Dat belet niet dat we nieuw snoeiadvies zullen vragen voor de Lodewijk Weijtenstraat.”

 © JAA

Vergunning niet nodig

Volgens Walter Brat hoefde de gemeente geen kapvergunning aanvragen want ook daarover was commotie gerezen. “Hier werd niet gekapt. Er was sprake van vormsnoei. Lokale besturen moeten voor laanbomen geen kapvergunning aanvragen; tenminste als die niet in bos staan, als het om een lijnvormige aanplanting gaat, en ze het eerstvolgende plantseizoen worden heraangeplant. In het gemeentelijk kapreglement (voor tuinen en woonparken) is wel sprake van vergunningsplicht voor drastisch snoeien, maar dit werd ingeschreven om de plaag van gekandelaberde beuken en eiken op privéterrein in te perken.” (jaa)

Alleen dood hout wordt later uit de kruinen gehaald. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio