Op het allereerste event voor hoogsensitieven konden hoogsensitieve personen in contact komen met gelijkgestemden. © Annelies Frederickx

Afspraak in de namiddag om tijdsdruk weg te nemen: zelfzorg staat centraal op eerste grote event voor hoogsensitieven

Laakdal, Geel -

Op het domein De Vesten in Eindhout (Laakdal) verzamelden ongeveer 140 hoogsensitieve personen uit België en Nederland om lezingen en workshops bij te wonen met als centraal thema zelfzorg. Voor zogenaamde HSP’s was dit het allereerste grote event in ons land.

Annelies Frederickx

“Een event bijwonen is voor hoogsensitieve personen een haast onmogelijke opdracht”, vertelt de Geelse organisatrice Bieke Geenen van ‘Hoogsensitief Groeien’. “Voor mij was het een hele opdracht om een HSP-proof evenement uit te werken, maar de nood was zo groot dat ik de uitdaging ben aangegaan. Maar liefst 140 hoogsensitieve personen uit heel België en Nederland schreven zich in. Om iedereen zich hier veilig te laten voelen, heb ik vooral op de details gelet. Zo is er zeker voldoende eten en drinken aanwezig. De locatie is licht en ruim en in de zalen zijn goede, comfortabele stoelen aanwezig. Ook de planning was erg belangrijk, want door het event in de namiddag te laten doorgaan in plaats van ‘s morgens werd voor de deelnemers de tijdsdruk weggenomen.”

Bieke Geenen is de organisator van het event voor hoogsensitieven.  © Annelies Frederickx

De lezingen en workshops hadden als centraal thema zelfzorg. “Het hoogsensitieve brein werkt in drie fases”, legt Bieke Geenen uit. “De opmerkzaamheid is groter en dus worden er meer prikkels waargenomen. De verwerking van die prikkels gebeurt diepgaander en bij de reactie staan sociale signalen centraal om conflicten te vermijden. Een hoogsensitieve persoon houdt altijd rekening met anderen en zal onbewust nooit aan zelfzorg doen, want dat geeft een onherroepelijk schuldgevoel. Tijdens de workshops en lezingen reiken we tools aan hoe HSP’s grenzen kunnen aangeven in de privésfeer en op het werk. Daarnaast maken we uiteraard ook tijd en ruimte vrij opdat de deelnemers gelijkgestemden kunnen ontmoeten.”

Karolien Vos wilde op het event vooral connecties leggen met andere hoogsensitieve mensen. © Annelies Frederickx

Karolien Vos kwam naar het event in Eindhout met een duidelijk doel voor ogen. “Ik weet dat ik hoogsensitief ben sinds mijn 18de. Ik kon jarenlang het huis niet verlaten zonder te braken. Dankzij psychologische begeleiding en het volgen van online trajecten heb ik handvaten gekregen om met mijn hoogsensitiviteit om te gaan. Op dit event wil ik connecteren met anderen en zo ervaren dat ik niet alleen op de wereld ben met hoogsensitiviteit.”

“Natuurlijk is het een grote uitdaging om een event bij te wonen, maar de bijeenkomst is HSP-proof en dat geeft mij een gevoel van zekerheid en geborgenheid. Wanneer het mij of een van de andere deelnemers net wat te veel wordt, kunnen we even verpozen en op adem komen in een andere ruimte.”

www.hoogsensitiefouderschap.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio