Wendy Jambon en Davina Van den Bosch in de nieuwe winkel van Calma mi Alma in de Gasthuisstraat, waar naast dames- nu ook herenmode te vinden is. Davina concentreert zich in de winkel in de Lievevrouwestraat op Calma Kids, kinderkleding volgens dezelfde filosofie. ©  kristin matthyssen

Calma mi Alma en Calma Kids kleden voortaan héle gezin

Ranst, Wommelgem -

Wendy Jambon (44) opende vijf jaar geleden dameskledingwinkel Calma mi Alma in de Lievevrouwestraat in Ranst. Omdat ze veel vraag kreeg naar even leuke herenkleding, vond ze een ruimer pand achter de hoek in de Gasthuisstraat waar ze dames en heren kan combineren. Davina Van den Bosch (41) die als flexi in het weekend bij Calma mi Alma hielp gaat in de Lievevrouwestraat nu kinderen kleden met haar winkel Calma Kids. Hun collecties bestaan vooral uit Scandinavische en Nederlandse merken.

Kristin Matthyssen

Eerst even over die gekke naam: Calma mi Alma betekent Kalmeer mijn Ziel in het Spaans en kwam vijf jaar geleden Wendy zowat toegewaaid als ingeving op een Spaans strand. Ze was toen net de stap naar een carrièreswitch aan het zetten en vond het wel een gepaste naam voor haar nieuwe dameskledingwinkel in de Lievevrouwestraat. Met haar vlotte, casual, tijdloze en betaalbare kleding van toffe Scandinavische en Nederlandse merken sprak ze meteen een trouw publiek aan. Wendy’s aanpak om de klanten onder te dompelen in een ontspannen, huiselijke me-time sloeg aan. De jongste tijd kreeg ze steeds vaker vragen of ze ook geen outfits voor mannen in dezelfde stijl kon verkopen.

De nieuwe Calma mi Alma in de Gasthuisstraat in Ranst. ©  kma

“We vonden achter de hoek in de Gasthuisstraat een groter pand, trouwens net als het pand in de Lievevrouwestraat een gewezen bankkantoor”, vertelt Jambon. “We hebben wel even door alles moeten heen kijken om het potentieel te zien, maar zijn nu heel blij met het resultaat. De mannenmode, die eigenlijk voor alle leeftijden kan dienen, is ondergebracht in de vroegere bankkluis. De kluisdeur is er nog. We hebben het nu onze mancave gedoopt. Net als in ons vroeger pand doen we er ook nog accessoires bij.”

Davina Van den Bosch in haar winkel Calma Kids. ©  kristin matthyssen

Davina Van den Bosch (41) uit Wommelgem komt uit de wereld van de HR maar heeft net als Wendy een passie voor mode die ze graag deelt en doorgeeft. Vroeger kreeg ze op kantoor ook wel eens complimentjes van ‘goh, je hebt een leuke stijl, waar ga jij shoppen?’ Davina hielp als flexijobber al mee in Calma mi Alma. De nieuwe accessoires uitzoeken, zien dat de trendsetters aan hun trekken komen of de weifelende klant advies geven: net als Wendy vindt ze veel voldoening en energie in het bijstaan van klanten in de zoektocht naar hun perfecte outfit.

Calma Kids met mode en accessoires voor kinderen en tieners van drie tot zestien jaar. ©  kma

Deens, Scandinavisch en Nederlands

“In de loop van 2021 toen het vaststond dat Wendy er ook nog herenkleding ging bijdoen, is het zaadje geplant dat ik dit winkelpand zou overnemen om er Calma Kids te starten. Qua stijlen leunen we tegen elkaar aan, met een voorkeur voor Deense, Scandinavische en Nederlandse merken, met draagbare, wat stoerdere kleding tegen betaalbare prijzen. Ik geniet er ook van om samen met de klant te zoeken welke kledingstukken leuk te combineren zijn”, vertelt Davina. “Omdat in de Lievevrouwestraat nog een babywinkel is, begin ik vanaf de leeftijd voor drie en ga ik door tot zestien jaar. Bij Calma Kids hangen de kledingstukken voor de kleuters en de kinderen van de lagere school vooraan, terwijl de tieners achteraan hun eigen hoek hebben.”

Het is wel wat gek om in de hittegolf nu de herfstcollectie te zien hangen, maar Davina zorgde ook voor nog wat shirts met korte mouwen. “Mensen gaan nu nog niet voor een dikke jas kijken, maar augustus is al bijna halverwege, en het zal snel school zijn.”

Liever lokaal

Wendy heeft een zoon van twaalf, Davina - die in Wommelgem woont - heeft twee tieners van vijftien en zeventien. “Mijn dochter vindt het geweldig dat ik Calma Kids start”, zegt Davina, die haar kinderkledingwinkel voorlopig alleen gaat runnen, met volle steun van haar gezin. Veel kindermodewinkels zijn recent gestopt in de buurt. “En toch denk ik dat er nog een publiek bestaat dat niet alles online wil kopen of naar het shopping centrum of de stad gaat voor kinderkleding, maar dat liever lokaal koopt. Ranst is eigenlijk wel een levendige winkelkern, heb ik al gemerkt. Calma mi Alma en Calma Kids zijn twee afzonderlijke winkels met verschillende zaakvoerders, maar we vullen elkaar wel perfect aan en kleden nu het héle gezin.” Wendy merkt ook dat haar klanten aanvankelijk van Ranst en directe omgeving kwamen, maar dat die doelgroep nu al van verder komt. Haar verste klant? Die kwam uit Canada. “Er is hier een B&B in de buurt”, knipoogt Wendy.

Beide Calma’s dromen al van private shoppings of shoppingavonden. Dit weekend houden zowel Wendy als Davina hun openingsweekend van 10 tot 17u, met op Moederdag een opening tot 13u, zodat je er nog voor een cadeau kan binnenspringen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio