© ATV

Wonderbaarlijke visvangst in kerkvijver: Civiele Bescherming, gemeentearbeiders en visser Stan verlossen karpers en schildpadden uit modderpoel

Schoten -

De grote middelen werden donderdag ingezet om enkele tientallen karpers, andere grote vissen en schildpadden te verlossen uit de opdrogende en nauwelijks nog zuurstof bevattende vijver rond de kerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin in Koningshof. De Civiele Bescherming en gemeentelijke diensten stuurden wel twintig manschappen ter plaatse. “We willen deze vissen koste wat het kost redden”, aldus schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA).

Jan Auman

Lees ook. Dierenactiviste slaakt noodkreet over naar zuurstof happende vissen en ploeterende schildpadden in opdrogende kerkvijver: “Onderneem iets alsjeblief”

De noodkreet die Nathalie Bougos een week geleden had geslaakt in Gazet van Antwerpen, is niet in dovemansoren gevallen. De toevallige passant en dierenactiviste had de vissen en schildpadden naar adem zien happen in de steeds ondiepere kerkvijver.

“Het schepencollege heeft vanmiddag beslist om niet te talmen en meteen tot actie over te gaan. We zijn de Civiele Bescherming dankbaar dat ze ter plaatse wilde komen met grote pompen en zandzakjes om de vijver gedeeltelijk af te dammen. Bij deze operatie sprongen ook onze eigen werkmannen en -vrouwen, net als een ploeg brandweerlieden mee in de bres en in het water”, geeft schepen Brat toelichting bij de groots opgezette reddingsoperatie.

Het gemeentebestuur had eerst voor een minder intensieve oplossing gekozen. “Door het plaatsen van beluchters (fonteinen) hebben we getracht meer zuurstof in de vijver te krijgen. Dat bleek echter niet voldoende soelaas te bieden. Daarom werden de vissen geëvacueerd”, aldus Brat.

De vangst lokte heel wat nieuwsgierigen uit de buurt naar de vijver. Afgaand op de grote manoeuvres dachten sommigen zelfs dat er iemand verdronken was. Zo dramatisch was het gelukkig niet.

 © JAA

Stan Smouts

De Civiele Bescherming pompte eerst één helft van de vijver leeg, zodat de vissen alvast daar gevangen konden worden. Voor de ‘finishing’ touch werd de hulp ingeroepen van ‘specialist’ Stan Smouts. De man is medebeheerder van de visvijver in verblijfspark Dennenbad en klaarde eerder al soortgelijke klussen in enkele ondiepe vijvers in Merksem.

“Ik heb lang genoeg gewacht tot het water bijna allemaal weg was. De gras- en andere karpers kwamen daarna één voor één los uit het slijk, waarin ze zich hadden teruggetrokken. Ik ben ze tegemoet gegaan met mijn waterdichte overall en groot schepnet. Met vereende krachten hebben we ze één voor één op het droge gekregen, in grote bakken met water. In totaal enkele tientallen vissen werden zo afgevoerd naar ‘onze’ vijver in Dennenbad. Daar beschikken de dieren over een zuurstofrijke waterpartij van liefst drie hectare groot.”

De vissen lieten zich niet zomaar vangen. © JAA

Naast enkele tientallen grote karpers en uit de kluiten gewassen goudvissen werden nog veel meer kleine vissen uit het slijk geschept. Ze gingen allemaal op transport naar beter oorden.

De evacuatie was donderdagavond halfweg. Vrijdag kamt hetzelfde team de andere kant van de vijver uit. Nadat alle vissen verplaatst zijn, wordt de dam opnieuw ontmanteld. De Civiele Bescherming zou voor haar inzet naar verluidt geen factuur naar de gemeente sturen.

Grote manoeuvres in het anders zo rustige Koningshof. © JAA

Geen drinkwater

De vijver van Koningshof is een echte regenvijver. Dat betekent dat het waterpeil fluctueert tijdens de seizoenen. Het is ook een opvangbekken bij zware regenval of onweer, daarom wordt er geen vijver met vast waterpeil aangelegd.

“Vroeger konden we de vijver nog voeden met drinkwater, maar dat is anno 2022 natuurlijk niet meer aan de orde”, aldus schepen van Milieu Walter Brat. “Bovendien is er ook een captatieverbod uit oppervlaktewater door de gouverneur uitgevaardigd. Daarbovenop regent het de volgende dagen niet, terwijl de vijver het moet hebben van de overloop van omliggende grachten. De vissen redden, was een behoorlijke uitdaging, maar één die we moesten aangaan.”

Het is niet de bedoeling dat er later opnieuw vissen in de vijver rond de kerk zullen zwemmen. “Met de jaren zijn hier hele grote vissen uitgezet”, weet schepen Brat. “Dat is niet optimaal, want die woelen de vijverbodem om, eten de waterplanten en amfibieën en bevuilen het water met hun mest. Ook de gevangen tropische waterschildpadden horen hier niet thuis. Die hebben we overgebracht naar een opvangcentrum.”

De gemeentediensten maken van de gelegenheid meteen gebruik om allerlei gedumpte materialen uit de vijver te halen en de site op te ruimen. Er werden al heel wat stenen, borden en zelfs een weliswaar leeg geldkoffertje opgevist.

 © JAA

 © JAA

Ook kleine vissen werden geëvacueerd. © JAA

Buurtbewoners Marie en Louis Ooms juichen de reddingsactie toe. © JAA

Aangeboden door onze partners