© wdk, rr
Louis de Zwerver krijgt (officieus) zijn eigen plein
Een boek en een film over Antwerpens beroemdste bedelaar bestonden al. Sinds donderdag heeft de overleden Louis Michielsen ook zijn eigen plaats in de stationsbuurt.
Het plein op het kruispunt van de Breydelstraat en de Statiestraat heeft nooit een naam gehad. Maar sinds donderdag mag je het dus de Louis Michielsen Plaats noemen.
De naam zegt je misschien niets, maar als we ‘Louis de Zwerver’ zeggen, weet je meteen wie het is. Louis Michielsen was de Kempenaar met de lange rosse baard die vaak in de stationsbuurt zat te bedelen met een blikje Cara pils in zijn hand. De meeste mensen kennen hem van op het Astridplein, waar hij wereldberoemd werd nadat hij in 2006 twee kinderen van een drugsverslaafd koppel had opgevangen en met zijn schamele inkomen van die dag voor hen eten had gekocht. Zijn heldendaad leidde zelfs tot een boek van Yurek Onzia en een film waarin Ivan Pecnic Louis speelde en Jenne Decleir en Joke Devinck het verslaafde koppel.
Louis in 2006, kort na zijn heldendaad. — © WDK
In het officiële plaatsnamenregister van de stad zal je echter tevergeefs naar de Louis Michielsen Plaats zoeken. Het bord is een initiatief van het Pacte des Cygnes, een grensoverschrijdende club van Brabanders uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Nederland. Dat ‘Zwanenverbond’, opgericht in 2013, streeft naar de hereniging én onafhankelijkheid van het oude Hertogdom Brabant, volgens hen het meest breugeliaanse en bourgondische grondgebied ter wereld. Ze roept alle gemeentes in dat grondgebied op om een straat of plein te vernoemen naar een lokale figuur die de couleur locale van de stad of het dorp het best vertegenwoordigt.
Louis Michielsen stierf in 2019 in zijn appartement in de Venneborglaan in Deurne.
Hoofdpunten
Bestuurder van gesloten wagen opgepakt na achtervolging tegen hoge snelheid
De professor die zijn patiënten blootstelt aan hun ergste nachtmerrie: “Ik kan je verzekeren, dat is indrukwekkend”
STADSLIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Binnenkijken bij Katleen en Jochen, die thuiswerken in hun zwembad: “Ik dacht dat het een grapje van de architecten was”