© wdk, rr

Louis de Zwerver krijgt (officieus) zijn eigen plein

Een boek en een film over Antwerpens beroemdste bedelaar bestonden al. Sinds donderdag heeft de overleden Louis Michielsen ook zijn eigen plaats in de stationsbuurt.

Patrick Vincent

Het plein op het kruispunt van de Breydelstraat en de Statiestraat heeft nooit een naam gehad. Maar sinds donderdag mag je het dus de Louis Michielsen Plaats noemen.

De naam zegt je misschien niets, maar als we ‘Louis de Zwerver’ zeggen, weet je meteen wie het is. Louis Michielsen was de Kempenaar met de lange rosse baard die vaak in de stationsbuurt zat te bedelen met een blikje Cara pils in zijn hand. De meeste mensen kennen hem van op het Astridplein, waar hij wereldberoemd werd nadat hij in 2006 twee kinderen van een drugsverslaafd koppel had opgevangen en met zijn schamele inkomen van die dag voor hen eten had gekocht. Zijn heldendaad leidde zelfs tot een boek van Yurek Onzia en een film waarin Ivan Pecnic Louis speelde en Jenne Decleir en Joke Devinck het verslaafde koppel.

Louis in 2006, kort na zijn heldendaad. ©  WDK

In het officiële plaatsnamenregister van de stad zal je echter tevergeefs naar de Louis Michielsen Plaats zoeken. Het bord is een initiatief van het Pacte des Cygnes, een grensoverschrijdende club van Brabanders uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Nederland. Dat ‘Zwanenverbond’, opgericht in 2013, streeft naar de hereniging én onafhankelijkheid van het oude Hertogdom Brabant, volgens hen het meest breugeliaanse en bourgondische grondgebied ter wereld. Ze roept alle gemeentes in dat grondgebied op om een straat of plein te vernoemen naar een lokale figuur die de couleur locale van de stad of het dorp het best vertegenwoordigt.

Louis Michielsen stierf in 2019 in zijn appartement in de Venneborglaan in Deurne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners