Gijzeling in Beiroet: wanhopige man gijzelt bankmedewerkers omdat hij geld wil opnemen voor zijn zieke vader

Een gewapende man houdt in de Libanese hoofdstad Beiroet het personeel van een bank al urenlang gegijzeld. Hij dreigt ermee zichzelf in brand te steken als hij zijn spaargeld niet krijgt.

gjs

De 42-jarige Libanees kwam donderdagochtend het bankgebouw in het centrum van Beiroet binnen en vroeg meteen om het geld op zijn spaarrekening. “Geef me mijn geld terug”, riep hij volgens ooggetuigen. De man heeft een jachtgeweer en een busje benzine bij. Hij vuurde al enkele waarschuwingsschoten af en dreigt ermee om zichzelf en de bank in brand te steken als hij zijn geld niet krijgt.

Er zijn in Libanon al een hele tijd spanningen omdat mensen niet meer aan hun spaargeld kunnen door de penibele economische situatie van het land. De gijzelnemer heeft zijn spaargeld nodig, zo zei hij volgens ooggetuigen, omdat zijn vader een operatie moet ondergaan. Daarvoor zegt hij 2.000 euro nodig te hebben. Op zijn bevroren rekening staat meer dan genoeg, zo beweert hij.

Bankdirecteur Hassan Halawi, een van de gijzelaars, vertelde Reuters via de telefoon dat hij in zijn kantor zit en dat de man bij momenten erg kwaad wordt. Sommige van zijn personeelsleden zijn kunnen vluchten voor de man de deuren van de bank kon sluiten.

De broer van de gijzelnemer is ter plaatse, meldt AP. Hij noemt zijn broer “een beschaafd iemand, geen schurk”. “Hij geeft wat hij heeft vaak aan anderen.

Buiten de bank wordt geprotesteerd door boze Libanezen, die weer aan hun geld willen kunnen.

Vastgoed

Jobs in de regio