© BFM

Verzekering komt mogelijk niet tussen bij schade na aanslag in het criminele milieu: “Vaststellingen van politie zijn belangrijk”

De nieuwste aanslag in het criminele milieu bracht opnieuw heel wat materiële schade met zich mee. Navraag leert ons dat onschuldige slachtoffers vaak geen beroep kunnen doen op hun verzekering om de kosten van de schade te dekken. Wie schade heeft geleden, wordt aangeraden zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeraar en de politie.

Jarit Taelman

LEES OOK. Buurtbewoners reageren aangeslagen na nieuwe explosie in Borgerhout: “Ik heb vijf minuten door mijn raam staan staren”

Een buurtbewoonster die haar wagen voor de deur van de geviseerde woning had geparkeerd, kwam donderdagmorgen de schade opmeten. Haar wagen bleek total loss en de jonge vrouw kreeg bovendien te horen dat haar verzekering niet tussenkomt.

Wie schade heeft aan zijn of haar voertuig en een omniumverzekering heeft, kan mogelijk wel rekenen op een tussenkomst van de verzekeraar, net zoals dat bij vandalisme het geval is. Al is het maar de vraag in hoeverre nevenschade bij een vuurwerkbom wordt aanzien als vandalisme.

Wat betreft materiële schade aan een woning liet Assuralia, de koepelorganisatie van de verzekeraars, zich in een eerste reactie nog voorzichtig uit over het al dan niet tussenkomen van de brandverzekering. Vrijdagochtend bevestigt Assuralia dat wat betreft de schade door de explosie in de Ledeganckstraat de verzekering dekking biedt.

Elke specifieke situatie is anders, dus raadt Assuralia mensen die schade hebben geleden aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun verzekeraar voor verder advies.

De wagen die voor de deur stond van de woning waar donderdag een bom ontplofte, liep zware schade op.  ©  RR

Wat hoe dan ook zeer belangrijk is, is zo snel mogelijk aangifte van schade doen bij de lokale politie. Die zal een proces-verbaal opstellen waarin de schade objectief wordt opgelijst. “Die vaststellingen van de politie zijn zeer belangrijk”, aldus Wiels. “Als de verzekering geen dekking verleent, dan moeten in eerste instantie de mensen de kosten van de schade dan wel zelf dragen. Als later een dader zou geïdentificeerd worden, kan die uiteindelijk wel opdraaien voor de geleden schade.”

LEES OOK. OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

Slachtofferhulp

Politiezone Antwerpen biedt ook slachtofferzorg aan voor alle betrokkenen of getuigen van een dergelijke aanslag. “Iedereen die het nodig heeft, kan bij onze dienst slachtofferzorg terecht”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. De maatschappelijk werkers van de politie staan klaar voor een vertrouwelijk gesprek, maar ook voor verdere informatie of uitleg over eventuele juridische stappen.

“Slachtofferzorg gaat steeds de dag nadien langs in de getroffen straten om een brief met alle informatie te bezorgen aan de buurtbewoners”, aldus Migom. Wie nood heeft aan een gesprek, kan contact opnemen met de dienst slachtofferzorg op het telefoonnummer 03/347.99.10 of via mail op nazorg@politie.antwerpen.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio