Nic Hopstaken in zijn dagdagelijks leven en als alter ego, showqueen Star.  ©  Tom Cornille, nachtschaduw / darkentities

Drag-artiest maakt samen met tante nummer tegen gaybashing: “Er is geen beter moment dan dit”

Antwerpen -

Al twintig jaar lang is Nic Hopstaken vaste showqueen bij ambiancerestaurant Maskara in Borsbeek. Als drag-artiest Star is hij intussen een bekend gezicht in de Antwerpse LGBTQIA+-gemeenschap. Samen met zijn tante maakte hij het nummer Let It Flow tegen gaybashing, dat ze deze week samen lanceren. “Geen beter moment voor die lancering dan de Antwerp Pride week.”

Elien Van Wynsberghe

Nic Hopstaken (42) is een geboren en getogen Antwerpenaar. “Ik groeide op in Hoboken en woon nu samen met mijn echtgenoot op Linkeroever. We zijn al zeventien jaar lang een koppel waarvan twaalf jaar getrouwd”, glimlacht hij.

Hopstaken volgde een opleiding aan de Modeacademie, heeft een carrière achter de rug als ontwerper van etalages en is sinds twee jaar zelfstandig interieurdesigner. “Dat is mijn ‘dagdagelijkse’ job.”

Want daarnaast bouwde hij een parallelle carrière uit als drag-artiest. “Daarmee begon ik rond mijn zestiende. Eerst op scoutsfeestjes en verjaardagsfeestjes. Toen verkleedde ik me als meisje en playbackte ik nummers van Madonna en Tina Turner.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Creatieve ziel

Twee jaar later tilde hij die passie naar een hoger niveau. Sindsdien is hij een van de vaste showqueens in ambiancerestaurant Maskara in Borsbeek. “Star: dat is mijn drag naam. Daarmee heb ik al verschillende awards gewonnen.”

Hopstaken is een creatieve ziel. Dat bewijst ook zijn kleerkast die na twintig jaar behoorlijk indrukwekkend is. “Verschrikkelijk”, lacht hij. “Ik heb drie grote rekken met kostuums, een boekenkast vol schoenen, zeven boekenkasten gevuld met pruiken en keiveel juwelen. Veel van die kostuums maak ik zelf. Ik ben best creatief en vlecht zelfs mijn pruiken zelf in. En als ik een kostuum maak, is dat met borstplaten en pluimen, met alles erop en eraan.”

 © nachtschaduw / darkentities

Gay bashing

Als hij als Star optreedt, doet hij dat al playbackend. “Zelf zingen, dat had ik tot nu toe nooit gedaan”, vertelt Nic. Tot nu toe. Want zijn tante Carla Immens bracht daar verandering in. “Een jaar of tien geleden is zij samen met mijn nonkel muziekschool beginnen volgen. Sindsdien is ze erg gepassioneerd met muziek bezig en is ze actief als singer songwriter”, vertelt Nic. “Ze wilde al een hele tijd een nummer maken voor mij als drag. Een nummer voor meer verdraagzaamheid en tegen gaybashing.”

De gewelddadige moord op David Polfliet in Beveren anderhalf jaar geleden, trok haar uiteindelijk over de streep. “Die gebeurtenis, samen met een aantal verhalen die ik haar vertelde, deden haar besluiten dat ze hier echt een nummer over wilde maken.” Zelf heeft Nic gelukkig nog niet te maken gehad met fysieke gaybashing. “Ik werd nog niet in elkaar geslagen, maar ik werd wel al vaak uitgescholden.”

Het ‘drag-performen’ vieren

Toen het nummer klaar was, vroeg zijn tante hem of hij niemand kende met een androgyne stem die het nummer wilde inzingen. “Toen heb ik mijn kans gegrepen”, lacht hij. “Ik zei tegen haar dat ik dat wel zelf wilde doen. Want eigenlijk wilde ik al lang eens een nummer zingen in plaats van playbacken. Ze was meteen mee met dat idee.”

En zo geschiedde. Let It Flow, met die naam werd het nummer gedoopt. “Het is een vrolijk, poppy nummer waarin we pleiten voor meer verdraagzaamheid en waarmee we tegelijkertijd het ‘drag-performen’ vieren en tonen dat daar niets mis mee is. Aanvaard het gewoon: dat is de boodschap.”

Antwerp Pride

Speciaal voor het nummer namen ze ook een videoclip op waarin Nic als drag-artiest te zien is. “Daar is veel tijd en moeite in gestoken. Mijn tante heeft die videoclip ook zelf gefinancierd. Je moet weten dat ze dit echt doet om de LGBTQIA+-gemeenschap te steunen.”

Dat het nummer deze week wordt gelanceerd, tijdens de Antwerp Pride, is natuurlijk een bewuste keuze. “Er is geen beter moment dan dit. Ondertussen ben ik ook een bekend gezicht in de Antwerpse gay scene omdat ik al zo lang optreed. Tijdens de Pride parade hebben we met Maskara altijd een grote wagen. Voor ons is dat een hele drukke week. Het is een feest, maar het is ook hard werken.”

Of ze hun nummer ook op de radio hopen te horen? “Dat zou natuurlijk leuk zijn, maar ons draait het vooral om de boodschap. Er zit geen verdienmodel achter. En sowieso zal ik dit lied geregeld tijdens mijn eigen shows brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp Pride