Dit beeld van een paar weken geleden op de Zandpoortvest is ondertussen geschiedenis. © Dirk Vertommen

Eenrichtingsverkeer op Zandpoortvest gaat in op 19 augustus: in andere richting nog rijstrook voor lokaal verkeer

Mechelen -

Over een week zitten de werkzaamheden op de Zandpoortvest in Mechelen er op. Daar gaat op vrijdag 19 augustus de nieuwe verkeerscirculatie in met eenrichtingsverkeer. Lokaal verkeer, bussen en hulpdiensten kunnen wel nog van Nekkerspoel richting Raghenoplein rijden. In enkele woonstraten in de buurt wijzigt de rijrichting.

Sven Van Haezendonck

De Zandpoortvest is de eerste van de Mechelse vesten (R12) waar vanaf eind volgende week eenrichtingsverkeer geldt. Vanaf 19 augustus rijdt het verkeer aan de buitenzijde op twee rijstroken vanaf het Raghenoplein richting Nekkerspoel. Daar geldt net zoals vandaag een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Voor lokaal verkeer blijft aan de zijde van het centrum een rijstrook behouden voor lokaal verkeer. Daar zal je wel maar 30 kilometer per uur mogen rijden. Op de vrijgekomen ruimte maken het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad later dit jaar plaats voor onder andere tijdelijke terrassen, groen, zitbanken en fietsenstallingen. Die werken veroorzaken geen grote hinder meer.

LEES OOK. Volgende werf op Mechelse vesten reikt tot aan Brusselpoort: “We starten een van de moeilijkste fases”

Fietspaden

Op de binnenkant van de vesten komt er ook een fietspad in twee richtingen. Het fietspad aan de overzijde, langs de hogeschoolcampus van Thomas More, blijft eveneens in gebruik. De aannemer is nog tot en met 19 augustus aan het werk en vanaf maandag 22 augustus vervangen definitieve verkeerslichten de tijdelijke werflichten.

“De eerste fase van de werken op de vesten is over het algemeen vlot verlopen. Net zoals op elke werf hebben we bijsturingen gedaan. De verbeterpunten nemen we mee naar de volgende fases, zoals vlotte en veilige oversteekplaatsen voor zwakke weggebruikers en een betere afstemming tussen lichten op aangrenzende kruispunten”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

LEES OOK. Maximumsnelheid op tangent verhogen tot 70 kilometer per uur is geen optie: “Anders krijgen we daar kop-staartaanrijdingen”

De werkzaamheden voor de nieuwe verkeerscirculatie hebben volgens hem nu al effect. “Vandaag kiest het overgrote deel van het doorgaand verkeer op het Hoogstratenplein voor de tangent. Vooral lokaal verkeer rijdt nog via de Zandpoortvest richting het Raghenoplein, wat ook de doelstelling is van de Nieuwe Vesten. Daardoor kunnen we ruimte maken voor meer groen, fietsers en wandelaars en meer verkeersveiligheid”, legt Vandersmissen uit.

Verkeerscirculatie

Ingrijpend is ook de wijziging van de verkeerscirculatie in de woonstraten in de buurt van de Zandpoortvest. De wijk inrijden, doe je binnenkort via de Augustijnenstraat en ze opnieuw uitrijden via de Bleekstraat. Die kan je zowel via het Berthoudersplein als de Gerechtstraat bereiken om de binnenstad te verlaten.

Het tegengaan van sluipverkeer voert de stad aan als argument om de rijrichtingen van verschillende straten te wijzigen. Zo krijgt ook de Korte Maagdenstraat de functie om de stad uit te rijden via de Bleekstraat, maar dan vanuit de Keizerstraat. In de Voochtstraat zal verkeer in twee richtingen mogelijk zijn.

In alle genoemde straten wijzigt de aannemer op 19 augustus tussen 9 en 15u de verkeersborden. Gelijktijdig wordt de nieuwe verkeerscirculatie ingevoerd. Om de wijzigingen te kunnen doorvoeren, geldt er in de betrokken straten van 8 tot 16u een parkeerverbod.

Dit is vanaf 19 augustus de nieuwe situatie in de buurt van de Zandpoortvest. 

https://denieuwevesten.mechelen.be/werken

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio