Bij een oriëntatieloop ga je checkpoints af met een zendertje aan je wijsvinger.  ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Rennen. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

1 / 2
thumbnail: Bij een oriëntatieloop ga je checkpoints af met een zendertje aan je wijsvinger.  
thumbnail: Rennen. 

ZOMERREEKS. “Nog nooit kaart gelezen? Natuurlijk wel!”: reporter Saar gaat op oriëntatieloop

Linkeroever -

Deze zomer trekken onze reporters Sonia en Saar erop uit om de leukste, speciaalste en gekste sporten in Antwerpen te testen. Vandaag gaat Saar oriëntatielopen bij de Antwerp Orienteers op Linkeroever. 

Saar Van Olmen

ID Oriëntatieloop

 • Wat?: Lopen of wandelen met een kaart waarbij je je moet registreren bij checkpoints in de juiste volgorde. Die checkpoints staan op een kaart aangeduid met nummertjes. 

   

 • Waar?: Er zijn zes clubs in Vlaanderen. De Antwerp Orienteers trainen aan parking Oost van het Rivierenhof in Deurne. 

   

 • Voor wie?: Oriëntatieloop is voor iedereen van 8 tot 100 jaar. 

   

 • Prijskaartje?: Voor lidmaatschap bij de Antwerp Orienteers betaal je 75 euro per jaar. Goede loopschoenen kunnen wel al snel meer dan 100 euro kosten. Maar die gaan wel een tijdje mee. Een kompas koop je al voor vijf euro.

   

 • Waar kopen?: Het materiaal koop je in elke goede loopwinkel. 

   

 • Training?: De Antwerp Orienteers doen één keer per week een fysieke looptraining op dinsdag om 19.30u. Eén keer per maand op donderdag is er een technisch/fysieke training met kaartlezen. Op een andere donderdag is er één trainingswedstrijd per maand van de Antwerp Orienteering Series. 

   

 • Blessures?: Loopblessures zoals een verstuikte enkel. 

Ik stap met knikkende knieën de parking van Sint-Anneke Plage op. Ik ben niet goed voorbereid, merk ik. Kalmpjes aan komen er mensen aangewandeld die in marathonoutfit gekleed zijn. Mijn legging, sneakers en regenjas passen niet helemaal in het plaatje. Maar ik laat me niet ontmoedigen. 

Met een grote glimlach word ik verwelkomd door voorzitster van de Antwerp Orienteers, Danielle Dewickere (30) uit Berchem. “Wat ben ik blij dat je onze club wil leren kennen”, zegt ze. “Onze sport verdient die media-aandacht.” Toch is het niet heel lang geleden dat ze nog in het nieuws geweest zijn. Zo behaalde lid Yannick Michiels op 30 juni brons op het WK oriëntatielopen in Noorwegen. “We hadden een groot scherm opgesteld om naar hem te kunnen kijken, dat was een heel mooi moment.” Niet alleen hij, maar ook de jeugd doet het blijkbaar heel erg goed bij de Orienteers. “Sarah Rooman (17) scoort hoog in de internationale wedstrijden. Dus hou haar zeker in het oog”, vertelt Danielle.

Danielle Dewickere en Siegfried Bakelants. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Denken en sporten

Om eerlijk te zijn, ging ik zonder verwachtingen de club bezoeken. Ik had me natuurlijk een beetje voorbereid en wist ongeveer wat de sport zou inhouden, maar waar de fun zat, kon ik niet meteen vertellen. “Ik heb lang atletiek gedaan”, vertelt Danielle. “Daar was alles piekfijn in orde qua omkadering. Hier heb je meer uitdaging, zowel mentaal als fysiek.” Zo loop je bij deze sport rond met een kaart en trek je vaak over ongeplaveide paden.

“Ik heb nog nooit kaart gelezen”, geef ik stilletjes toe. “Natuurlijk wel”, lacht Danielles collega Siegfried Bakelants (41) uit Borsbeek. Liep je nog nooit rond in een pretpark met een kaartje? Of stond je nog nooit in een stad met een plan onder de arm?” Nu ik er bij nadenk, heeft hij overschot van gelijk. Ik sta niet altijd met Google Maps rond te draaien. En die keren dat ik een kaart in handen had, ging dat eigenlijk best goed.

Kompas. © Nattida)Jayne kanyachalao 

Massastart met 15.000 man

Danielle ging als tiener wel eens meedoen met een wedstrijd, maar verloor de sport daarna lange tijd uit het oog. In 2018 kreeg ze het weer in de benen. Siegfried begon er veel vroeger mee. “Op mijn negende liep ik al met een kaart in een veld rond”, vertelt hij. “Dat is ook iets wat de bond probeert aan te moedigen, en we merken dat het effectief ook een sport voor jonge mensen is.”

Volgens de leden is Siegfried een echte freak. Zot is hij van de sport. “De mooiste herinneringen heb ik aan de Scandinavische races.” Daar is de sport even groot zoals het voetbal dat hier is. “In 2020 was de sportvrouw van het jaar in Zweden een oriëntatieloopster, Tove Alexandersson. Je moet het maar eens opzoeken. Er zijn soms massastarten van 15.000 man. Dat is pas indrukwekkend.”

Je kan wedstrijden lopen in de stad of in een bos. De wedstrijden in een stad zijn meestal ‘sprint’ waarbij je maar een paar kilometer loopt. De wedstrijden in een bos zijn ‘middle’ of ‘lang’. “Wij zijn vooral gespecialiseerd in de stad en willen van Antwerpen ook een echte oriëntatieloopstad maken.” Dat probeert de club met de Antwerp Orienteering Series. Dat is een initiatief waarbij je de stad met een kaartje kan ontdekken. Tijdens een initiatieloop trek je eropuit in bijvoorbeeld Zurenborg, Ekeren en het Groen Kwartier op elke eerste donderdag van de maand. Deelnemen kost 2 euro en de afstanden variëren van 1 tot 5 kilometer.

Lopen maar

“We gaan het gewoon proberen”, zegt een enthousiaste Danielle. “Dan zul je zelf wel merken hoe leuk het is.” Wij kozen voor de kortste afstand. Of ik wil lopen? Sure, maar of dat heel snel zal zijn, weet ik niet. Ik had beter loopschoenen in plaats van mijn sneakers aangetrokken. “De eerste is naar rechts”, fluistert een van de leden. Danielle laat ons maar snel van start gaan. Anders kennen we de hele route al voor we eraan beginnen.

Met een zendertje rond de wijsvinger reppen we ons naar het eerste checkpoint. De kaart stemmen we af op de Schelde. Het noorden ligt bovenaan, rustige pas, niet te snel, we sparen onze krachten een beetje. Op de kaart staan symbolen die aanduiden wat voor gebied je doorkruist. Zo is een stippellijn een padje en een groene cirkel een opvallende boom.

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Danielle houdt zich duidelijk in voor mij, maar om heel eerlijk te zijn vind ik dat niet zo erg. Zo babbelen we over van alles en nog wat, over haar vriend die een blessure heeft opgelopen tijdens een oriëntatieloop en over hoe ze elke week wel iemand nieuw vindt die de club wil vervoegen. “Jullie doen het goed!”, moedigt de jonge vrouw ons aan. Helemaal overtuigd ben ik niet, want we worden ingehaald langs alle kanten. 

In het begin is het even wennen aan de symbolen, want die zijn me nog niet allemaal even duidelijk. Maar hoe langer we lopen, hoe vlotter het gaat. En eerlijk? Ik krijg er nog plezier in ook. Soms is het even uitwijken voor struikgewas of putjes, maar dat maakt het net een beetje spannend. In plaats van gewoon op het asfalt te lopen, banen we ons een weg doorheen het veld. Je kan ook een beetje spieken bij de andere lopers, maar je moet wél opletten dat je nog steeds het juiste checkpoint aanvinkt. Dat kan je controleren door je kaartje te checken. Bij ons had bijvoorbeeld controlepost 8 nummer 35, maar controlepost 9 nummer 44.

Dertien checkpoints doorlopen en we hebben het gehaald. Een beetje bezweet in mijn lange broek en trui, maar zeker voldaan. Ik heb een sport ontdekt die ik anders nooit zou hebben geprobeerd, allemaal dankzij collega Jonas die me erop wees. Als je graag eens de stad ontdekt en daarbij nog eens je kaartvaardigheden wil oefenen, dan raad ik het je zeker aan. De Antwerp Orienteers is een grote groep vrienden die je met een glimlach ontvangt op een van de activiteiten.

Ons resultaat. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

En daar zijn we heel blij mee. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Meer over de Antwerp Orienteers en de Antwerp Orienteering Series via antwerporienteers.be.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio