Het gewestelijk ponytornooi van afgelopen zondag in Pulderbos. ©  kristin matthyssen

Ruitertoernooi begint uur vroeger om alle wedstrijden rond middag af te ronden

Pulderbos -

Om de loden hitte voor te zijn, worden alle wedstrijden van het gewestelijk ruitertoernooi op 14 augustus in Pulderbos vervroegd. LRV Nationaal vraagt om het wedstrijdprogramma zoveel als mogelijk in de voormiddag af te werken. In Pulderbos komen zondag normaal vierhonderd paarden aan de start.

Kristin Matthyssen

LRV De Dennenruiters in Pulderbos organiseerde vorige zondag ook al een gewestelijk ponytoernooi op haar terrein aan de Kleinheide. Het was wat stoffig op sommige plaatsen, maar voor de rest hadden de dieren niet veel last van de warmte. De hitte aanstaande zondag voor het gewestelijk paardentoernooi gaat wel nog een pak hoger zijn.

Het ponytoernooi vorige zondag in Pulderbos. ©  kma

“In plaats van om 9u te starten met de wedstrijden, starten we al om 8u”, vertelt Jelle Lauwereys (CD&V), schepen in Zandhoven maar ook zelf lid van LRV De Dennenruiters. “We zullen de wedstrijden dichter laten aaneensluiten zodat alles rond de middag afgewerkt is. De springparcoursen worden wat ingekort. Normaal staan paarden tijdens toernooien grotendeels op de trailer of camion, maar nu gaan we voldoende ruimte tussen de trailers voorzien zodat ze gemakkelijk buiten afgeladen kunnen staan. We zullen ook meer dan voldoende water voor de paarden voorzien, maar ook via kraantjes waterbevoorrading voor de ruiters en bezoekers.”

Of de terreinen gesproeid gaan worden, moet nog afgetoetst worden wat wettelijk mag op dit moment. “Een afgelasting zou heel jammer zijn, dus dat willen we zeker vermijden”, zegt Lauwereys. “We verwachten wel dat ruiters die normaal meerdere paarden rijden, wellicht een paard minder meebrengen omdat ze door de kortere opeenvolging van de verschillende wedstrijden waarschijnlijk niet alles gaan kunnen meerijden. Dat zal dan ook weer voor extra ruimte zorgen. De dressuurproeven zullen ook afgewerkt worden op één terrein.”

LRV Nationaal legt dezelfde regels op aan alle rijverenigingen die tijdens deze hittegolf een toernooi organiseren. (kma)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio