De drie nieuwe bewoners van Planckendael: Somalische wilde ezels. © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

ZOO Planckendael pakt uit met uiterst zeldzame Somalische wilde ezels: “Uniek in België”

Muizen -

ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) verwelkomde recent drie nieuwe bewoners. In de vernieuwde antilopenstallen verblijven vanaf nu ook Somalische wilde ezels. De ezels zijn ernstig bedreigd en in Europa in slechts enkele dierentuinen te bewonderen. “Het zijn dus unieke dieren”, zegt verzorger Florijn.

Stijn Van de Sande

Somalische ezels zijn afkomstig uit Somalië en Ethiopië, waar ze ernstig bedreigd zijn. “Er wordt intensief op hen gejaagd omwille van hun vacht en ze moeten ook concurreren met gedomesticeerd vee voor water”, zegt verzorger Florijn Pockele. “Het was zo erg, dat er in 2008 nog maar tweehonderd ezels in het wild leefden. Intussen groeide de populatie opnieuw aan en zijn er tussen de 700 en de 1.000 Somalische ezels in het wild. Maar het blijft een bedreigde diersoort.”

Ook in dierentuinen zijn er maar weinig Somalische wilde ezels te bewonderen. Wereldwijd zou het om slechts enkele honderden dieren gaan. “Voor België is het wellicht zelfs een primeur”, zegt Florijn. “We zijn als team dan ook heel trots dat we voor deze zeldzame dieren mogen zorgen. In het begin hadden ze wat schrik van ons, maar intussen wordt onze band steeds beter. Al blijven het natuurlijk wilde dieren en zijn ze niet zo aaibaar als een gedomesticeerde ezel.”

De ezels hebben opvallend gestreepte poten. © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

De dieren, die opvallen door hun gestreepte poten, zijn drie vrouwtjes die afkomstig zijn uit dierentuinen in Tsjechië, Italië en Frankrijk. Voorlopig komt er geen mannetje naar Muizen. Het is op korte termijn dan ook niet de bedoeling om met de ezels te kweken. “In het begin waren er onderling wat spanningen en had één van hen het moeilijk met de duidelijke hiërarchie. Maar intussen zijn ze beter gewend aan hun nieuwe omgeving en aan elkaar. Ze komen nu steeds beter overeen en laten zich ook meer zien.”

Struisvogels

De Somalische wilde ezels zijn te bewonderen aan de vernieuwde antilopenstallen, vlak bij het gebied van de berberapen en de bongo’s, waarvan de groep recent nog uitbreidde. Binnen een paar maanden zouden er ook opnieuw struisvogels naar de antilopenstal komen, net als enkele dorcasgazellen. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Planckendael