SchoL!Festival is maar een van de vele evenementen dit weekend in Turnhout. © Mike Verbraeken

Wat te doen dit weekend? Kermis, muziekfestivals, havenfeest en stoomdagen

Turnhout -

Luieren is er in de zomervakantie in Turnhout niet bij. Met onder meer het begin van de kermis, twee muziekfestivals en de zomerstoomdagen in het Stadspark wordt dit misschien wel het drukste weekend van het jaar.

Wouter Adriaensen

Geen feestelijke intrede van de kermisattracties deze zomer. Volgens het stadsbestuur was dat beter voor de veiligheid van zowel de foorkramers als de bezoekers, die normaal gezien massaal toestroomden wanneer de wagens de Grote Markt opreden. Tot spijt van de horeca-eigenaars, die anderzijds wel begrip toonden voor de beslissing.

Van vrijdag 12 tot donderdag 25 augustus wacht hen sowieso een drukke periode. Meer dan zeventig attracties hebben zich geïnstalleerd op de Grote Markt, het Zegeplein en het Warandeplein. Dinsdagen 16 en 23 augustus zijn de familiedagen met voordeligere tarieven. Woensdag 17 augustus is er ’s namiddags een prikkelarm moment. Tijdens de kermis gelden enkele tijdelijke verkeersmaatregelen. Zo worden de Herentalsstraat en de Otterstraat doodlopend.

SchoL!Festival en Ranonkelfeesten

Wie geen zin heeft in eendjes vangen of de botsauto’s, kan misschien wat muziek opsnuiven. Zo presenteert SchoL!Festival een volwaardige zevende editie. Vrijdag is de toegang gratis om iets te drinken, een dansje te doen of deel te nemen aan de traditionele eendjesrace op de Aa. “Zaterdag is het aan de gitaren”, vertelt programmator Gijs Van Coillie. “Mede dankzij de ondersteuning van het Turnhoutse label Gazer Tapes hebben we onder meer The Yummy Mouths, Kookaburra, Stoop Kid, Funkie Fame, Jack Vamp & The Castle of Creep en The Guru Guru op de affiche staan.” De organisatie zorgt voor gratis drinkwater en voldoende schaduw. Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa.

Ook zondag is er muziek dankzij de 48ste Ranonkelfeesten. Op het programma staan enkel bands met een link naar de hoofdstad van de Kempen. Zo noemde de Engelse band Mengelmoes zich naar het Turnhouts café waar ze hun eerste buitenlands optreden gespeeld hebben. Verder tekenen The Age of G., rockers G.U.S.T., het prettig gestoorde King Dick en als afsluiter MoodCollector present. Kaartjes kosten 4 euro in voorverkoop of 5 euro aan de kassa als er dan nog beschikbaar zijn.

Havenfeest en Stoomdagen

Overdag niks te doen? Dat is buiten Feest aan de Haven en de Zomerstoomdagen gerekend. Voor “het allerleukste feest van het jaar” begeef je je naar de jachthaven aan de Nieuwe Kaai. Vrijdag word je verwend met onder meer een barbecue en een bierproeverij. Zaterdag en zondag zijn er foodtrucks, animatie voor kinderen en optredens van onder meer Marc Dex. Moederdag wordt maandag gevierd met een ontbijt en de verkoop van boeketten en pralines.

In het Stadspark blazen bestuurders van miniatuurtreintjes uit België en Nederland verzamelen. Bezoekers hebben zo van zaterdag tot en met maandag van 10u tot 18u keuze uit een vijfendertigtal locomotieven om over het spoor getrokken te worden. Vanop het terras geniet je met een drankje van de drukte van alle voorbereidingen voor de ritten.

www.turnhout.be/kermiswww.scholfestival.bewww.facebook.com/deranonkelwww.jachthaventurnhout.comwww.stoomgroep.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio