De stuw zorgt voor een niveauverschil van zestig centimeter, dat voor de vele vissen onoverkoombaar is. © RR

Vissen krijgen vlottere doorgang in Zwarte Neet

Retie -

De provincie Antwerpen laat de komende twee maanden een stuw op de Zwarte Neet nabij Hodonk in Retie wegwerken. Door de bodem geleidelijker te laten oplopen, krijgen de vissen veel meer ruimte.

Hans Otten

Om ervoor te zorgen dat een private visvijver naast de Zwarte Neet nabij Hodonk voldoende water krijgt, is er vele jaren geleden een stuw met regelbare schotbalken geïnstalleerd. Maar door het hoogteverschil van liefst zestig centimeter op dit watervalletje zijn vissen niet meer in staat om stroomopwaarts te geraken, terwijl daar ook heel wat mooie en schaduwrijke plekjes zijn waar ze voedsel kunnen vinden of paaien. Bovendien is de Zwarte Neet een belangrijke waterloop voor de Europees beschermde soorten beekprik, donderpad en kleine modderkruiper. Maar omdat de rivier op dit punt te breed is en het waterpeil zo bij hete zomers te snel daalt, zorgt ze voor zuurstofproblemen bij deze vissen.

Met een uitgekiende ingreep wil de provincie Antwerpen enkele ingrepen uitvoeren om enkele problemen tegelijkertijd aan te pakken. Een aannemer start op dinsdag 16 augustus met het verwijderen van de stuw. “Een nieuwe constructie zorgt ervoor dat de visvijver toch gevuld kan worden”, klinkt het bij het provinciebestuur. “Om het hoogteverschil weg te werken, leggen we een helling aan in de beek. Die loopt af tot aan de monding van het Goorneetje en sluit daar op de bestaande bodem aan. Om meer variatie in het beekprofiel te krijgen, leggen we de helling aan als een smal zomerbed dat meandert binnen een breder winterbed.”

Wateroverlast

Het nadeel van het verwijderen van de stuw en schotbalken is dat het niveau niet langer verlaagd kan worden om wateroverlast stroomopwaarts te vermijden. “Om dit tegen te gaan, zorgen we daarom voor een kleine natuurlijke overloop naar het bos op de linkeroever. Bij uitzonderlijke regenval werkt dit lagergelegen bos met gracht als tijdelijke buffer. Een deel van het water kan er infiltreren. De rest loopt verder stroomafwaarts vertraagd terug naar de Zwarte Neet.”

De werkzaamheden nemen twee maanden in beslag. Tijdens die periode gebruikt het werfverkeer een kort stukje van de straat Brand, maar de hinder zou beperkt moeten blijven. Fietsers kunnen tijdelijk het pad langs de Zwarte Neet niet gebruiken en moeten omrijden via Buizerstraat en Gemeentestraat. Wandelaars lopen een ommetje via Wouwerstraat en het speeltuintje.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio