Rieten dak van pittoreske schuur vat vuur: “Gebouwtje ging net nieuw leven tegemoet”

Vorselaar -

Om een nog onduidelijke reden is donderdag rond 11.30u brand ontstaan in het rieten dak van de oude pittoreske schuur aan Sassenhout in Vorselaar. De dakbedekking heeft zware schade opgelopen. De leegstaande schuur zou binnenkort een nieuw leven tegemoet gaan als gemeenschappelijke bergruimte voor een woonproject. Het is voorlopig even afwachten of dit nog zal kunnen.

Marc Peeters

Toen de eerste brandweerploegen aangesneld kwamen, kwam er dicht bij de nok volop rook uit het rieten dak. “Het blussen van een rieten dak is een nogal vervelende klus”, zegt de bevelvoerder van de brandweerzone Kempen. “Zo’n dak is gemaakt om het water dat erop terechtkomt meteen te doen wegstromen. Als er vuur in het riet zit, kan je maar één ding doen en dat is het riet verwijderen. Een tijdrovende klus.”

© Marc Peeters

Onder meer de brandweerposten van Geel, Herentals, Grobbendonk en Herenthout stuurden personeel ter plaatse. Sassenhout werd door de lokale politie Neteland in beide richtingen afgesloten omdat er brandslangen over de rijbaan lagen. Er werd ook een kleine graafkraan ingezet om riet van het dak te halen en zo uitbreiding van de brand te voorkomen.

De oude schuur maakt deel uit van een historisch perceel met een al even pittoreske hoeve, eveneens met rietdak. Die woning ging eind februari 2019 evenwel in vlammen op nadat een schouwbrand de dakbedekking had aangestoken. De brandweer was daar toen ruim twaalf uur mee in de weer, maar kon het pand toch niet meer redden.

De woning na de brand in februari 2019. © Marc Peeters

Een heropbouw zat er niet in. Het pand werd later opgekocht door Maarten Wouters uit Grobbendonk. “We gaan hier een modern woonproject realiseren met private delen, maar ook met gemeenschappelijke delen”, zei hij. “De voorbije maanden werden de restanten van de vernielde hoeve afgebroken en vandaag werd er gewerkt aan de fundering van de nieuwbouw.” Of die werkzaamheden wat met het uitbreken van de dakbrand te maken hebben, is niet bekend.

De eigenaar hoopt dat het dak kan hersteld worden. © Marc Peeters

“Het was zeker niet zo dat we van het schuurtje afwilden”, zegt Wouters. “Integendeel zelfs, het was een stukje erfgoed dat zou opgenomen worden in de omgevingswerken en een gemeenschappelijke bestemming zou krijgen voor de toekomstige bewoners. De brand is nu onder controle. Ik hoop dat het al bij al nog meevalt en dat we snel over kunnen gaan tot herstellen.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio