©  rr

Water dat wordt gebruikt om leidingen te spoelen, zal gerecupereerd worden voor bewatering planten

Antwerpen, Berchem -

Op vraag van Berchems districtsschepen van Openbaar Domein Bruno De Saegher (N-VA) zal Water-link binnenkort het water dat gebruikt wordt om leidingen te spoelen, recupereren. Nu vloeit dat water gewoon weg in de riolering. “We moeten daar zorgzamer mee omgaan”, aldus De Saegher. En dus zal Water-link samen met de groendienst het water opvangen en gebruiken voor de bewatering van planten en bomen.

Elien Van Wynsberghe

“Als er een probleem is met een waterleiding, bijvoorbeeld wanneer er een rioolbreuk is, dan wordt die leiding hersteld. Vervolgens moet die leiding nog gespoeld worden alvorens ze opnieuw gebruikt kan worden. Dit omwille van volksgezondheidsredenen”, legt André Gantman, voorzitter van Water-link uit. “Wanneer het laboratorium nadien zijn goedkeuring geeft, wordt die leiding weer aangesloten op het net.”

Het water dat gebruikt wordt voor het spoelen van de leidingen, vloeit echter gewoon weer de riool in. “Het water kan op dat moment niet meer gebruikt worden als drinkwater, maar het is wel perfect geschikt voor andere toepassingen”, meent De Saegher. “Bijvoorbeeld voor het bewateren van planten en bomen.”

En dus contacteerde De Saegher Water-link met de vraag of dat water niet kan worden gerecupereerd. “Het water kan worden opgevangen en nadien kan de groendienst van de stad er gebruik van maken. Dat dit water nu gewoon wegvloeit, is heel spijtig. We moeten hier zorgzamer mee omspringen.”

De vraag van De Saegher is bij Water-link niet in dovemansoren gevallen. “We zouden dat water inderdaad kunnen recupereren. Tot nu toe had daar nog nooit iemand over nagedacht. Maar zeker in deze periode van droogte, is het goed om out of the box te denken”, aldus Gantman. “Ik zie niet in waarom dit niet mogelijk is. Voor alle technische problemen bestaan er oplossingen. We bekijken nu met de groendienst van de stad hoe we dit concreet gaan realiseren.” Maar dat is slechts een kwestie van tijd, zo maakt Gantman zich sterk. (evw)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio