©  Kim van Dam

Belg stelt vakantieplannen opnieuw minder uit na coronajaren: “Juli is de populairste vakantiemaand”

Belgische werknemers hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar weer meer vakantie genomen dan in de voorbije twee coronajaren. Dat blijkt donderdag uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta op basis van de werkelijke geregistreerde uren vakantie van de voorbije vier jaar van ruim 260.000 werknemers actief bij meer dan 40.000 werkgevers in België.

Bron: Belga

De voorbije twee jaar ging het opnemen van vakantie op het ritme van de coronamaatregelen. Nu, halfweg in de zomervakantie van 2022, blijkt volgens Acerta vakantie opnieuw te normaliseren: 5% van de werkbare uren voor de periode januari-juli staat geregistreerd als vakantie, een verdere stijging naar het niveau van vóór corona. Het geeft aan dat werknemers in de periode januari-juli weer meer vakantie namen dan de voorbije coronajaren het geval was, maar wel nog steeds minder dan vóór corona (in 2019). Toen werd een vakantieaandeel van 5,2% gehaald. 2022 blijft dus nog 0,2 procentpunt onder het ‘normale’ gemiddelde.

“Juli is de populairste vakantiemaand, de cijfers per eind juli geven ons dus al een goed beeld van hoe werknemers dit jaar met hun vakantie omgaan”, zegt Marijke Beelen, experte vakantie bij Acerta. “Ook de volgende maand augustus wordt nog een maand met veel vakantie. Daarna zullen de vakantie-uren afnemen, om weer te pieken in december. Omdat zoals elk jaar ook dit jaar op 31 december alle wettelijke vakantie van 2022 zal moeten zijn opgenomen, raden we werkgevers en werknemers aan om tijdig het saldo van vakantie in te plannen, zeker voor de populaire periode van de kerst- maar ook van de herfstvakantie.”

Ook bij Brussels airport is een positieve trend vast te stellen, in juli waren er meer dan 2,2 miljoen passagiers. Het gaat om het beste maandresultaat sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020. Daarnaast werd een historisch record gebroken voor het gemiddeld aantal passagiers per vlucht. Dat waren er 151, tegenover gemiddeld 137 passagiers in 2019, door een verdere toename van de bezettingsgraad en door de inzet van grotere vliegtuigen.

Meestal is de groep van jongste werknemers het langst zuinig met vakantie, dat is volgens Acerta in 2022 niet anders. “Maar we zien bij de groep tussen 25 en 35 jaar voor dit jaar wel merkelijk meer animo om vakantie niet uit te stellen: tegenover vorig jaar ligt het aantal vakantie-uren van de 25 à 29-jarigen opmerkelijk hoger (+10,3%)”, klinkt het. Behalve de categorie 60 tot 64-jarigen, blijven alle werknemers wel nog zuiniger met vakantie omspringen dan voor corona.

Als gekeken wordt naar het aantal vakantie-uren, dan steekt één sector erbovenuit: de bouw. Daar was de voorbije maanden 8,8% van de werkbare uren vakantie, een merkelijk hoger aandeel dan het gemiddelde van 5,0% en een benadering van het pre-coronapercentage van 2019.

Vastgoed

Jobs in de regio