Op Alcatraz zijn al jarenlang bewakers te vinden, nu gaat Justitie op zoek naar mensen die er echt hun job van willen maken. ©  Alcatraz Music

“Aan de bak in den bak”: Van Quickenborne zoekt extra cipiers op Alcatraz-festival

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaat op zoek naar extra cipiers op het Alcatraz-festival. In het kader van de wervingscampagne ‘Aan de bak in den bak’ stelt het departement Justitie een standje op waar festivalgangers info kunnen krijgen over het gevangeniswezen. “Metalfans zijn mensen die willen bijdragen aan een betere samenleving, dat zijn de profielen die we zoeken”, aldus de minister.

Jonathan Folens

Het is geen geheim dat het Belgisch gevangeniswezen al lange tijd kampt met een personeelstekort. Verspreid over de Belgische gevangenissen staan meer dan 300 vacatures open voor veiligheidsassistenten, in de volksmond bekend als cipiers. Tel je daar ook nog zogenaamde detentiebegeleiders, zoals psychologen of maatschappelijk werkers bij, dan is Justitie op zoek naar 1.200 extra mensen. Om het hoge recidivecijfer van 70 procent te keren, wil Justitie net meer inzetten op begeleiding en re-integratie in de samenleving.

Met de wervingscampagne ‘Aan de bak in den bak’ zoekt Justitie kandidaten voor beide functies en strijkt daarom niet toevallig neer op het Alcatraz-festival in Kortrijk, de thuisbasis van Van Quickenborne, notoir fan van het genre. Het festival is bovendien vernoemd naar de legendarische Alcatraz-gevangenis in San Francisco en vindt daar zijn inspiratie voor de inkleding: de main stage is omgedoopt tot de Prison Stage en festivalgangers worden steevast aangesproken met ‘inmates’.

Nieuwe roeping vinden

“We gaan de laatste tijd veel actiever op zoek naar de geschikte mensen”, zegt minister Van Quickenborne. “Ik ben er zeker van dat we die tussen de metalfans gaan vinden. Ik ken het publiek goed: het zijn mensen die willen bijdragen aan een betere samenleving en hun medemens willen helpen. Heel wat festivalgangers zullen hopelijk niet enkel een weekend vol metalplezier vinden op Alcatraz, maar ook een nieuwe roeping om aan de bak te gaan in den bak.”

Op de stand van Justitie kunnen metalfans meer info krijgen over de vacatures en hoe ze kunnen solliciteren en het ontsnappingsspel ‘Escape from Alcatraz’ proberen oplossen aan de hand van quizvragen over Justitie en Alcatraz. Winnaars maken kans op een meet & greet met hun favoriete artiest.

Vastgoed

Jobs in de regio