Dodentocht met één derde ingekort door hitte

Bornem -

Na overleg met de FOD Volksgezondheid, politie, brandweer en de gemeente Bornem werd er, omwille van de aangekondigde hittegolf, een negatief advies gegeven aan de organisatie van de Dodentocht. De volle 100 kilometer mogen niet gewandeld worden vanwege het gezondheidsrisico door de hitte. De organisatie besloot daarom om het parcours met 1/3 in te korten tot 66,6 km.

Ward Bosmans

Na twee jaar corona zou er eindelijk weer een échte Dodentocht zijn. Daarom viel het negatief advies van de overheid en de veiligheidsdiensten zwaar bij de organisatoren van de Dodentocht. Maar het risico voor de gezondheid zou te groot gezien de voorspelde temperaturen. De FOD Volksgezondheid legde het einduur vast op 13 uur op zaterdagmiddag.

“Ondanks het negatief advies om geen volledige 100Km te organiseren, beslissen we als organisatie om het evenement niet te annuleren. Het eerste deel van de 100 kilometer tocht speelt zich ’s avonds en ’s nachts af. Maar door het opgelegde einduur van de FOD Volksgezondheid kunnen we niet anders dan de tocht met een derde inkorten. De laatste wandelaar verwachten we dus rond 13u terug in Bornem, voor de grootste hitte. Dit plan wordt gesteund door de veiligheidsdiensten”, zegt persverantwoordelijke Ilse Robyn.

Vijf controleposten verdwijnen © rr

Aangepast parcours

Het parcours zal dus behoorlijk aangepast moeten worden. De start in Breeven, de plaatselijke ronde in Bornem en de doortocht door Bornem centrum blijven behouden. Ook de controleposten Friesland Campina, Breendonk, Lippelo, Opdorp, Sint-Amands en Branst worden in stand gehouden. Maar in Steenhuffel, Opwijk, Buggenhout, Puurs en Oppuurs vallen de controleposten wel weg. Dat heeft natuurlijk een grote impact op de organisatie. Alle vrijwilligers die meewerken aan de Dodentocht draaien overuren om alle lastminute wijzigingen op tijd rond te krijgen. Ook bij politie, brandweer en gemeentediensten is het alle hens aan dek om manschappen te herplannen, parkeerverboden en afsluitingen te wijzigen, versperringen te verplaatsen, ...

Naast de inkorting van het parcours worden er nog extra preventieve maatregelen voorzien. Er is extra waterbedeling langsheen het parcours, aan de controleposten komen schaduwzones. Er komen dispensers met gratis zonnecrème aan de startzone, de aankomst en de controleposten. De organisatie roept alle wandelaars op om voldoende te drinken tijdens de tocht, lichte kledij te dragen en zich te beschermen tegen de zon en een hoofddeksel te dragen. Er wordt aangeraden om op tijd verkoeling te zoeken en alert te zijn voor symptomen van oververhitting.

“Omdat de goesting om te wandelen zo groot is, willen we er alles aan doen om iets mogelijk te maken voor onze wandelaars. Maar naast wandelplezier is hun veiligheid onze belangrijkste zorg”, besluiten de organisatoren.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de 100 km Dodentocht dat de volledige afstand niet zal worden afgelegd. De voorbije jaren stelde de organisatie wel een alternatief in met een coronaveilig parcours. In 2020 werden wandelaars uitgedaagd om in eigen regio 100 kilometer af te leggen. Vorig jaar werd in een ‘light-editie’ 100 kilometer afgelegd in twee dagen. Maar 2022 wordt dus het eerste jaar waarin de Dodentocht haar afstand inkort om rekening te houden met de extreme weersomstandigheden.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio