©   © Royal Belgian FA

Duitser Herbert Fandel moet Belgische scheidsrechters beter maken

De Belgische scheidsrechters hebben een nieuwe baas. De Duitser Herbert Fandel (58) is de nieuwe voorzitter van het Professional Refereeing Board (PRB) en volgt de in opspraak gekomen David Elleray (67) op. Opvallend: ook naar Fandel liep in het verleden een onderzoek.

Yanko Beeckman

Twee Belgen bij wie de naam Herbert ­Fandel ongetwijfeld nog een belletje doet rinkelen, zijn Peter Van der Heyden en ­Olivier De Cock: beide verdedigers kregen ooit een rode kaart van de voormalige ­Duitse topref. De ene tijdens Barcelona - Club Brugge in 2000, de andere in 2003 ­tijdens België - Nederland.

In 2007 floot Fandel ook de Champions League-finale tussen AC Milan en ­Liverpool (3-3). Na zijn actieve carrière als scheidsrechter werd Fandel onder meer voorzitter van het Referee Committee en van de Referee Board van de Duitse voetbalbond.

Geen pestgedrag, wel tekortkomingen

Maar vanaf 1 september heeft hij dus een nieuwe job: de Belgische arbitrage naar een hoger niveau tillen. Fandel wordt voorzitter van het Professional Refereeing Board en vervangt David Elleray, die in juni een stap achteruit zette. Officieel na zijn verhuis naar Zuid-Afrika. Al kwam de Engelsman daarvoor al onder vuur te liggen nadat de Engelse voetbalbond, waar hij voordien werkzaam was, een onderzoek was gestart naar vermeende racistische en ­discriminerende uitspraken van Elleray.

Opvallend: ook Fandel is niet helemaal ­onbesproken. In 2017 werden hij en Hellmut Krug, een andere Duitse scheidsrechtersbaas, door ex-scheidsrechters Manuel Gräfe en Babak Rafati beschuldigd van ­“nepotisme, pestgedrag en slecht mana­gement”. De Duitse bond liet de zaak extern onderzoeken, maar uit het rapport bleek dat er geen sprake was van pestgedrag of het bevoordelen van bepaalde refs, al werd wel vastgesteld dat er “tekortkomingen ­waren in de managementstijl en het ­personeelsbeleid van de twee scheidsrechtersbazen”. Voor de goede orde: heel ­andere feiten dan die waarvoor er een onderzoek loopt naar zijn voorganger Elleray.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu mag Fandel dus proberen om de Bel­gische arbitrage, die de afgelopen maanden meer dan eens onder vuur kwam te liggen, naar een hoger niveau te tillen. In zijn rol als voorzitter van het PRB is hij verantwoordelijk voor de strategie en de verdere ­ontwikkeling van de arbitrage in ons land. Zo zal hij vergaderingen van het PRB, waar ook CEO Peter Bossaert en Roberto ­Martinez in zetelen, voorzitten. Verder zal hij een klankbord vormen voor het mana­gement van het Professional Refereeing ­Department, dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van de Belgische ­arbitrage.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL