Lierse-icoon Kjetil Rekdal verwacht geen comeback van Lillestrøm: “Radja kreeg in Noorwegen pak minder aandacht dan in Kosovo”

Een 1-3-voorsprong uit de heenmatch, zonder dat Antwerp het gaspedaal hoefde in te duwen. We hadden van het ­Noorse nummer twee meer weerwerk verwacht. Kjetil Rekdal (53), de voormalige speler én trainer van Lierse, is sinds eind december de trainer van Lillestrøm-concurrent Rosenborg.

Diederik Geypen

Rosenborg BK, de 26-voudige landskampioen, is veruit de bekendste club uit Noorwegen, maar hinkt nu al enkele jaren wat achterop. “Het Noorse voetbal in zijn algemeen heeft wat van zijn glans verloren”, geeft Rekdal toe. “De Zweedse en Deense clubs hebben meer geld, laat staan dat we met Belgische teams kunnen concurreren. Een aanvaller voor 5 miljoen euro binnenhalen, ­zoals Antwerp met Vincent Janssen deed, zit er voor ons niet in. Integendeel. Buitenlandse voorstellen voor ­ónze beste spelers zullen we, uit noodzaak, bijna altijd moeten aanvaarden.”

Big business

Spelers opleiden en ze vervolgens voor een flinke som verkopen, is big business in Noorwegen. Zo had Rekdal ooit Sander Berge (ex-Genk en nu in beeld bij Club Brugge) en Simen Juklerød (ex-Antwerp, nu Genk) onder zijn hoede bij Valerenga. Juklerod is een van de zeven Noren die in België voetballen, maar de ­Jupiler Pro League spreekt de landgenoten van Rekdal veel minder aan. “De Premier League is onze ‘heilige graal’, hè (lacht). En door de verhuis van Erling Haaland van Dortmund naar Man City zal de interesse in het Engelse voetbal hier alleen maar toenemen.”

Rekdal in 2006 als trainer van Lierse. ©  BELGA

Ook bij Antwerp lopen enkele grootheden uit het Europese voetbal rond. Denk maar aan trainer Mark van Bommel of directeur voetbalzaken Marc Overmars. Maar kent de gemiddelde Noor ook spelers als Toby Alderweireld of Radja Nainggolan? “Alderweireld wel, vanwege zijn verleden bij Tottenham. Maar de aandacht die Nainggolan in ­Kosovo (toen Antwerp er tegen Drita speelde, red.) kreeg, was in Noorwegen toch een pak minder. ­Hopelijk kan Antwerp het Belgische voetbal wat meer op de Noorse kaart zetten (knipoog).”

Ook Rekdal verwacht vanavond geen verrassing meer in de return. “De waardeverhoudingen werden in de heenmatch gerespecteerd. Lillestrøm, dat in 2020 terugkeerde naar het hoogste niveau, botst op zijn financiële limieten en rekent voornamelijk op standaardsituaties en de tegenaanval. Molde of Bodø/Glimt, de nummers één en drie uit onze competitie, zouden het Antwerp veel moeilijker kunnen maken.”

Vastgoed

Jobs in de regio