©  Tom Cornille

Tropische dagen op Sint-Annastrand: “Zuid-Europa, of onze kust? Waarom, als je dit in de buurt hebt?”

Linkeroever -

De eerste hittegolf is er. Traditiegetrouw verkondigen specialisten do’s en don’ts. Verkoeling zoeken is een ’do’, maar niet evident in de stad. Een van de plaatsen waar dat wel kan, is Linkeroever. Het briesje op het Sint-Annastrand en het frisse water van zwembad De Molen lonkten. “Het lijkt alsof deze plek een soort geheim is.”

Jong en oud ontvouwen hun strandlaken op het gloeiende zand. Sommigen kiezen voor de natuurlijke schaduw van een boom of planten een parasolletje in de grond. Anderen opteren resoluut voor een middagje bakken en braden, vol in de zon.

Het zwemverbod zorgvuldig nageleefd. Al kunnen sommigen het toch niet laten om even pootje te baden, op een veilige manier uiteraard. “Zwemmen doen we niet, dat is te gevaarlijk. Maar het is een enorm mooie plaats om te genieten van de stralende zon”, zegt David (42). Hij is samen met zijn vrouw Camilla (26) en dochtertje Victoria (12) van Zwijndrecht naar Linkeroever gereden om er de warmte te ontvluchten.

Victoria, Camilla en David. ©  Tom Cornille

“Toen we zes maanden geleden vanuit Polen naar België verhuisden, waarschuwde iedereen ons voor het slechte weer. Zie ons hier eens staan, dit lijkt wel Zuid-Europa. Waarom zou je in godsnaam meer dan een uur naar zee rijden als je vlak bij huis deze luxe hebt”, vraagt de bouwondernemer zich af.

Rollen in het zand

Een bedenking die Dilek en Sara uit Sint-Job en Brasschaat zich eveneens maakten. “Wij plannen altijd activiteiten waarmee we zowel onszelf als de kinderen een plezier doen.” En dat lijkt aardig te lukken. Terwijl de vriendinnen bijpraten, rollen hun dochters vrolijk in het zand. “Af en toe moeten we even onze stem verheffen zodat ze niet in het vieze water gaan, maar voor de rest genieten ze in deze oase van rust en ruimte”, vertelt Sara.

“Het lijkt wel alsof deze plek nog een soort publiek geheim is. Het kan zijn dat mensen liever binnenblijven bij deze temperaturen, maar hier is het toch ook meer dan aangenaam vertoeven. Het is vakantie en daar moet je van genieten. Als het regent is het ook niet goed, dus willen we het er nu optimaal van nemen”, besluit Dilek.

Dilek en Sara met hun spelende dochters. ©  Tom Cornille

Daten met cava

Ruben (22) en Elien (25) lijken die mening te delen. De twintigers hebben zich tactisch in een schaduwvlak genesteld. Of ze daarmee vooral de frisse fles cava willen vrijwaren, laten ze in het midden. Zij leerden elkaar onlangs kennen en kozen voor het Sint-Annastrand als datelocatie. “Eigenlijk dachten we aan het Noordkasteel, maar dat bleek toch een beetje te ver”, zegt Elien uit Deurne. Zij kende het strand al wel, voor Ruben uit Kruibeke is het zijn eerste bezoek.

“Ik was een beetje verrast dat hier een strand was maar de plek bevalt me zeker wel. Ik denk dat we hier dan ook nog wel even zullen blijven. We hebben niets gepland, dus we zien wel wat de middag brengt. Profiteren van de hittegolf hoort daar zeker bij.”

Ruben en Ellen, en een fles cava.  ©  Tom Cornille

Sint-Anneke blijkt niet alleen een romantische plaats te zijn voor de eerste stappen in een potentieel mooi liefdesverhaal. Koppels die samen al wat hoofdstukken schreven, beschouwen het strand eveneens als geschikte locatie voor een idyllisch intermezzo. Alba (22) en Ennio (24) geven die indruk. Alba wilde bij wijze van ontspanning even naar het strand alvorens zich te laten tatoeëren in het centrum.

Ennio. © Tom Cornille

“Dit is een ideale mentale voorbereiding”, lacht ze. De Genkenaar stelt haar gerust en geniet van de omgeving, maar mijdt het water. “Ik zie hier en daar verroestte kabels liggen, dat wijst niet echt op een veilige ondergrond.”

Voetjes in de Schelde

“De voetjes in de Schelde leggen zorgt al voor verfrissing. Ik ben sowieso niet echt fan van het open water in België. Maar de omgeving geeft een heus vakantiegevoel, exact wat ik nodig had tijdens dit weekje vrijaf.”

Even verderop trekken twee blaffende hondjes plots de aandacht naar zich toe. Terry (64), haar moeder Corry (84) en stiefvader Jef (84) laten het niet aan hun hart komen. Zij brachten hun ligstoelen mee. “Als kind woonde ik hier een tijdje. Het gaf me zo’n vakantiegevoel dat ik na dertig jaar in Aartselaar besloot om me weer hier te settelen. Dat was thuiskomen, want we komen hier al heel ons leven”, aldus Terry.

Terry, Corry en Jef. ©  Tom Cornille

“Wat Linkeroever zo aangenaam maakt? Dit is de groene long van Antwerpen. Het lijkt wel alsof iedereen hier honderd jaar wordt. De omgeving is heerlijk, we wandelenelke dag met onze hondjes. Op warme dagen als deze is dit de ideale uitvalsbasis, al ben ik eigenlijk niet echt happig op de zon. Mijn moeder daarentegen kan haar geluk niet op.”

Ook broertjes Lennart en Sander stralen hoge dosissen geluk uit. Met een strandbal en opblaasbare band in de hand dartelen ze over de plage. “We zijn net een duikje gaan nemen in De Molen. Het water van de Schelde is gevaarlijk en vies. Geef ons maar het openluchtzwembad. We wonen om de hoek, dus is het wel leuk om langs het strand naar huis te wandelen. Het is warm, maar we zijn nog een beetje nat van in het zwembad. Als we thuiskomen hebben we wel een ijsje verdiend. Al weet ik niet of dat echt een goed idee is, want daarna staat er nog een bosloop met mijn voetbalploeg op het programma.”

 ©  Tom Cornille

Dat inspanning en ontspanning perfect gecombineerd kunnen worden, bewijzen ook Benjamin (23) en Emma (23). “We kwamen hier onlangs voor het eerst om baantjes te trekken. Dat hebben we vandaag opnieuw gedaan, alleen voegen we er nu ook een blokje ontspanning aan toe op de ligweide.” Benjamin krijgt vakantiekriebels wanneer hij zich languit uitstrekt in het gras van De Molen.

Emma en Benjamin. © Tom Cornille

“De camping hiernaast en de ietwat foute muziek aan het zwembad doen denken aan een vakantieverblijf in pakweg Kroatië. Dit voelt aan als een buitenlandse vakantie in België.” “Boekenberg mag dan iets sprookjesachtiger zijn, de sfeer is hier opperbest. Een divers publiek, jong en oud door elkaar. Puur genot”, vult Emma aan.

In het zwembad zelf springen Noa en Lina, beiden vijftien, als otters in en uit het water. “Dit is zo verfrissend”, roepen ze dolenthousiast. “Het is goedkoop en bovendien dicht bij huis. De watertemperatuur is zalig, we kunnen hier wel een hele middag blijven.”

Noa en Lina. © Tom Cornille

 ©  Tom Cornille

 ©  Tom Cornille

(lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners