Yves Jochums in oktober vorig jaar. Toen had hij ook al last van zijn schouder. ©  RR

Agressieve ziekenhuisbacterie houdt zaakvoerder Fietskliniek in kliniek, maar volgende week wil hij winkel heropenen

Malle -

De Oostmalse Fietskliniek heropent op 16 augustus na twintig dagen sluiting. Geen gewone vakantiesluiting, maar omdat zaakvoerder Yves Jochums (38) zelf in de kliniek belandde met de agressieve ziekenhuisbacterie MRSA die hij opliep bij het plaatsen van een omgekeerde schouderprothese in het ziekenhuis in Gent. “Normaal mag ik vrijdag naar huis. Binnen drie maanden krijg ik dan een nieuwe prothese”, zegt Yves, die naar eigen zeggen veel steunbetuigingen van klanten krijgt.

Kristin Matthyssen

Vorig jaar getuigde Jochums in onze krant hoe hij vanuit een zwaar verleden een werkstraf kreeg opgelegd en die vervulde bij De Fietsdokter vzw in Schilde. Dankzij zijn mentor daar, Mario De Vellis (69), ontdekte hij zijn passie. Yves slaagde er in om begin vorig jaar in Oostmalle zijn eigen fietsenwinkel annex hersteldienst op te richten onder de vleugels van De Fietsdokter vzw in Schilde. Hier leidt hij zelf mee nieuwe fietsherstellers op, ook als sociaal project. Hij merkt ook dat de reguliere fietsenwinkels zich veel meer op eletrische fietsen gaan toeleggen en mensen met een gewone fiets bijna geen hersteller meer vinden.

Zijn Oostmalse Fietskliniek is normaal elke zondag, dinsdag en donderdag geopend op de Energieweg in Oostmalle. Omdat zijn schouder ondanks een schouderprothese constant uit de kom sprong, koos hij er voor om een omgekeerde schouderprothese te laten plaatsen. “Die wordt gebruikt als er een vroegere volledige afscheuring van het schouderpeesblad is geweest. Bij zo’n omgekeerde prothese zit de kom op de plaats waar normaal de bol zit”, legt Yves uit. “Ze hebben me op 31 december zes uur lang in Gent geopereerd. Oudejaarsdag is inderdaad een rare dag voor een operatie, maar die professoren konden alleen dan hun team samen krijgen.”

Spijtig genoeg begon zijn lichaam de prothese af te stoten waardoor zijn hersenen oververhit raakten en Yves tijdelijk comateus en blind werd.

Maandenlange revalidatie

“Ik heb maandenlang gerevalideerd. Mijn zicht is nog niet volledig zoals tevoren. Ik moest opnieuw logisch leren redeneren en angstaanvallen overwinnen”, vertelt Yves. “Intussen kon de Oostmalse Fietskliniek wel weer open. Maar die nieuwe prothese bleef ontsteken en geen enkele antibioticakuur hielp. Blijkt dat ik in Gent de ziekenhuisbacterie MRSA heb opgelopen. Al die maanden pillen slikken heeft de bacterie niet klein gekregen. Staphylococcus aureusis één van de meest voorkomende bacteriën op de huid en in de neus van mensen, maar MRSA is de meest resistente en agressiefste vorm. Via een nekinfuus krijg ik constant antistoffen toegediend. Alle dagen wordt mijn bloed gekeurd om de infectiewaarden op te volgen.”

Jochums ligt nu al twee weken in quarantaine in het AZ Voorkempen in Malle. “De dokter en verpleging moeten zich helemaal inpakken als ze bij mij komen, maar ik ben niet besmettelijk meer en mag eind deze week normaal naar huis. De Oostmalse Fietskliniek kan dan vanaf 16 augustus weer open. De ijzeren pin in mijn schouder die liep tot mijn elleboog is verwijderd en wordt nu tijdelijk opgevuld met een soort cementvulling. Er werd ook een schouderbol gereconstrueerd die steunt tegen het kleine stukje schouderkom dat nog aanwezig is. Ik zal zelf nog niet veel kunnen sleutelen, maar mijn medewerkers kunnen dan weer aan de slag en ik kan de boekhouding en administratie doen. We stonden er met de Fietskliniek heel goed voor op het moment van mijn opname, met een grote voorraad van verschillende types van fietsen.”

Nieuwe prothese

Waarschijnlijk over drie maanden krijgt Jochums dan een nieuwe prothese. Daarna volgt nog negen maanden revalidatie. “Ik ga niet meer terug naar Gent, ik heb veel vertrouwen in de orthopedist van AZ Voorkempen in Malle waar ik nu lig.”

Of hij al geen spijt heeft van zijn operatie, want het jaar 2022 bracht hem tot dusver alleen maar lichamelijke ellende? “Ik had geen keuze, want ik kon bijna niks meer met die arm. Maar mijn verwachtingspatroon lag veel te hoog. In het ziekenhuis snappen ze niet dat ik zo onnoemelijk veel pech heb. Het was al de dertigste keer dat ik onder narcose moest. Mijn mentor, fietsdokter Mario de Vellis die zelf polio overwon, schrikt ook dat ik zo’n fragiel lichaam heb. Ik heb veel steun gehad aan mijn vriendin Caro. Ik zal blij zijn als ik ‘los’ mag en van de gewone kliniek naar de fietskliniek kan.”

*Oostmalse Fietskliniek vzw, Energieweg 6 in Oostmalle, di-do-zo van 11-17u, of op afspraak op 0471-56.99.74, ism De Fietsdokter vzw Schilde

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio