© ATV

“Mijn partner wil zelfs terug naar de gevangenis”: tekort aan personeel in Forensisch Psychiatrisch Centrum op Linkeroever

In het FPC op Linkeroever in Antwerpen is door een personeelstekort een zomerregeling ingevoerd. “We hebben op dit moment 21 voltijdse equivalenten te kort”, zegt directeur patiëntenzorg Ruben van den Ameele.

Sam Reyntjens

Antwerpenaar J. was woensdag een jaar getrouwd met zijn man. De twee, beiden geïnterneerd, trouwden in de gevangenis van Merksplas. Ondertussen is J. vrij met voorwaarden en zit zijn man in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Antwerpen. “Doordat ik ook een geïnterneerde ben kan ik hem enkel bezoeken onder begeleiding, maar door personeelstekort gaat dat niet. Net nu we een jaar getrouwd zijn kan ik hem niet bezoeken.” Volgens J. heeft dat tekort ook tot gevolg dat behandelingen ‘stilgevallen zijn’ en dat mensen langer in hun kamer moeten blijven. “Mijn man ging naar daar om behandeld te worden, nu zou hij liever terug naar de gevangenis gaan”, klinkt het.

“Behandeling gaat door”

Bij het FPC - waar 182 patiënten verblijven - erkent men dat er een personeelstekort is en dat dat gevolgen heeft voor de werking. Er werd een zomerregeling ingevoerd waarbij de kamers elke vrijdagochtend twee uur later ontsloten worden. “Zo willen we marge creëren voor het personeel om administratie te doen”, zegt directeur patiëntenzorg Ruben van den Ameele. Het FPC vult momenteel ook niet alle bedden op die vrijkomen na de uitstroom van patiënten. “Vanaf het elfde vrije bed laten we terug instroom toe. Op dit moment verblijven hier 182 patiënten.”

Volgens van den Ameele klopt het niet dat de behandeling stilgezet is. “Het kan dat er minder behandeling plaatsvindt wanneer die niet veilig kan verlopen door het personeelstekort. Veiligheid is ook waarom mensen bijkomend ingesloten kunnen worden en dus langer op hun kamer moeten zitten. Maar het is onmogelijk dat er niets gebeurt, de therapieën lopen en instromers worden op hun afdeling voorbereid om later in die cyclische therapie in te stappen, al is alles natuurlijk afhankelijk van de specifieke problematiek van de patiënt.” Dat begeleid bezoek afgeschaft werd, nuanceert van den Ameele ook. “Het kan wel dat het door het tekort moeilijker is om een geschikt moment te vinden.”

21 voltijds equivalenten tekort

“Op dit moment hebben we een tekort van 21 voltijds equivalenten (vte), maar dat cijfer fluctueert”, vertelt van den Ameele. Volgens de directeur is dat tekort een gevolg van een combinatie van factoren. “Het is moeilijk rekruteren, overal in de zorg maar zeker hier met een uitdagende context en groep. Het is geen evidentie om met deze populatie te werken.” Van den Ameele heeft het ook over de moeilijkheid om mensen te houden. “Het is een vicieuze cirkel, door het tekort haken kwalitatieve mensen af.”

FPC Antwerpen wil daarom inzetten op verschillende wervingsinitiatieven om geschikte profielen te bereiken. “Maar we moeten ook gaan voor een lagere werkdruk, meer aandacht voor welzijn en opleiding van ons personeel. Dat zullen niet-aflatende inspanningen zijn.”

Volgens van den Ameele is ook het Koninklijk Besluit rond de personeelsbezetting van de FPC gedateerd. “Het aantal vte per patiënt zou hoger moeten liggen, dan zouden er ook meer budgetten zijn om mensen aan te werven en te behouden.”

Aangeboden door onze partners