Nieuw geplaatste slagboom aan luxehotel Botanic Sanctuary moet weg van de stad: “Vlotte doorgang moet gegarandeerd blijven voor elke bezoeker”

Antwerpen -

De slagboom, die de doorgang verspert in het straatje naast de Botanische tuin, tussen de Leopoldstraat en de Lange Gasthuisstraat, moet weggehaald worden. Dat zegt schepen van Stadsontwikkeling, Annick De Ridder (N-VA). “Een vlotte doorgang moet gegarandeerd blijven voor iedereen, zowel te voet, met de fiets als met een rolstoel”, zegt De Ridder.

Projectontwikkelaar Iret Development heeft onlangs een slagboom geplaatst naast de ingang van het ZNA-ziekenhuis Sint-Elisabeth in de Leopoldstraat. Voor gasten van luxehotel Botanic Sanctuary Hotel gaat de slagboom wel omhoog, maar voor Antwerpenaren en bezoekers verspert ze de doorgang. En dat hindert heel wat fietsers en rolstoelgebruikers om vlot gebruik te maken van het verbindingsstraatje. Aan de kant van de Lange Gasthuisstraat zijn dan weer bloembakken erg dicht bij elkaar geplaatst, wat behoorlijk wat behendigheid vraagt voor fietsers die er willen passeren.

PVDA is ‘not amused’en zegt zich te zullen blijven verzetten tegen “de stapsgewijze inname van het openbaar domein.’ “Den Botaniek is van alle Antwerpenaren, niet enkel van diegenen die een overnachting in een peperduur hotel kunnen betalen”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders.

De slagboom in het straatje tussen de Leopoldstraat en de Lange Gasthuisstraat. ©  jas

Bloembakken maken het fietsers moeilijk om te passeren aan de kant van de Lange Gasthuisstraat. © jas 

Slagboom moet weg

Maar ook schepen van Stadsontwikkeling, Annick De Ridder (N-VA) laat het niet zomaar passeren. Ze heeft contact opgenomen met Iret Development met de vraag de doorgang weer aan te passen. “De projectontwikkelaar heeft dat stuk in erfpacht, maar de regels van die erfpacht moet wel gevolgd worden”, zegt De Ridder. “Het bevat geen exclusief recht van doorgang of gebruik. Een vlotte doorgang moet gegarandeerd blijven voor elke Antwerpenaar en elke bezoeker van onze stad, zowel te voet, met de fiets, als met een rolstoel.”

Helemaal nieuw is zo’n slagboom evenwel niet. Voor de komst van het nieuwe hotel, stond er namelijk al een slagboom in het straatje, zij het dan iets verderop.

Een beeld van Google Maps in 2009, toen er ook al een slagboom stond. ©  Google Maps

De slagboom uit 2009 ©  Google Maps

 jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV