Yannick Smet van brasserie 74. Hij gaat zaterdag ook koffiekoeken en croissants serveren. ©  Theo Derkinderen

Ook horeca moet zich aanpassen aan ingekorte Dodentocht: “Twee uur vroeger open en ook ontbijt op de kaart”

Bornem -

De ingekorte Dodentocht betekent niet alleen heel wat aanpassingswerk voor de organisatoren, ook de horecazaken moeten zich in allerijl reorganiseren. Het gros van de wandelaars wordt op zaterdag immers al ’s morgens vroeg en in de voormiddag opnieuw in Bornem verwacht.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Ruben Van Gucht teleurgesteld over ingekorte Dodentocht: “Drie jaar naar uitgekeken en dan gebeurt dit”

Tijdens een normale Dodentocht komen de meeste wandelaars die de uitdaging tot een goed einde brengen op zaterdagnamiddag en -avond opnieuw aan in Bornem. Dat zorgt dan voor heel wat toeschouwers en overvolle terrassen. Nu de Dodentocht ingekort wordt, verwacht de organisatie de piek van aankomsten in de voormiddag. En dus moeten ook cafés en eetgelegenheden zich aanpassen.

“Wij hadden de komende dagen een speciaal Dodentochtmenu voorzien”, zegt Yannick Smet van brasserie 74 in de Boomstraat in Bornem. “Dat behouden we, maar we gaan op zaterdag wel twee uur vroeger open. Om 8u al. En we gaan ook koffiekoeken en croissants serveren nu de aankomsten vroeger zijn. Heel wat deelnemers zullen na de tocht graag ontbijten. Ook met hun familie en vrienden.”

Afwachten hoeveel volk opdaagt

Het is voor veel horecazaken afwachten wat zaterdag qua drukte zal brengen. “De laatste wandelaar wordt al rond 13u verwacht. Dat betekent ook dat er in de namiddag minder volk op de been zal zijn dan andere jaren en dat de wandelaars en toeschouwers ook sneller zullen vertrekken uit Bornem. De mensen die in de namiddag of avond iets komen eten, in afwachting van de aankomst van degene die ze komen oppikken, vallen weg. Maar we gaan er alleszins het beste van maken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid en gezondheid van de deelnemers aan de Dodentocht.”

Blarenbal

Door de ingekorte Dodentocht heeft ook café de Hopschuur zijn planning aangepast. “Wij organiseren na afloop van de Dodentocht het Blarenbal in onze zaak”, reageert cafébaas Jasper Vandenhoudt. “Het plan was om dat rond 21u te laten starten. Maar nu de Dodentocht al rond 13u stopt, kunnen we niet anders dan onze dj dan al te laten starten. Het zal dus een lang feestje worden.”

LEES OOK. Dodentocht een derde ingekort, reacties gaan van begrip tot boosheid: “Niet evenveel voldoening als andere edities”

tdk

MEER OVER Dodentocht