Streetart brengt kleur in het straatbeeld. © gemeente Kalmthout

Streetart stimuleert met kleurrijke muurschildering jong en oud om in beweging te blijven

Kalmthout -

Afgelopen weken werd er hard gewerkt om de fietserstunnel aan de Turfvaartlaan te verfraaien. Met dit streetartproject wil Kalmthout meer kleur krijgen in de gemeente. Hiervoor werd een beroep gedaan op het Leuvense collectief Treepack.

Wie door de fietstunnel rijdt duwt onbewust net iets harder op de pedalen. Dat komt door het nieuwe kunstwerk dat de tunnel siert. Het motiveert de fietsers om te blijven bewegen. Het kunstwerk van Simon Mannaerts maakt hierbij geen verschil tussen jong en oud.

Niet alleen het gemeentebestuur besliste over de invulling van het kunstwerk. Ook buurtbewoners kregen inspraak. Zo konden honderden mensen kiezen tussen enkele artiesten die volgens hen het standpunt van Kalmthout visualiseerde.

‘Uiteindelijk kozen we voor de Antwerpse artiest Simon Mannaerts’, zegt Silke Lathouwers, schepen voor jeugd en cultuur. “Voor altijd in beweging!” is de essentie van dit kunstwerk. Zo worden voorbijgangers, jong en oud, gestimuleerd om op een speelse manier in beweging te blijven’, legt Silke uit.

Kunstenaar Simon Mannaerts maakte muurschilderij aan© gemeente Kalmthout

In het kunstwerk kunnen we zien dat de jongere generaties in harmonie leven met de lokale natuur. Rechts zien we mensen met een iets hogere leeftijd, die zich herontdekken in hun volle glorie. Zo skate er bijvoorbeeld een coole grootvader doorheen de tunnel en zien we een step op grootmoeders wijze. Dit allemaal uitgewerkt op een abstractere en artistieke manier om de geest van toeschouwers te prikkelen. Het doel van de artiest is enerzijds de voorbijgangers activeren om zelf in beweging te blijven en daarnaast anderen te inspireren om steeds jong te blijven.

Jong en oud kunnen best blijven bewegen. © gemeente Kalmthout

‘Daarnaast willen we ook een veilige en inspirerende indruk nalaten op de voorbijgangers. We geloven erin dat dit kunstwerk een glimlach opwekt bij het publiek. Bovendien is er ook een kleine ode naar de lokale streetartlegende Wim Van Veldhoven in verwerkt. Hij overleed begin dit jaar onverwachts’, aldus nog Silke.

Treepack is gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes. In de afgelopen jaren transformeerden ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en streetart, tot prachtige kunstwerken. Meer en meer gebruiken ze de kracht van participatie om toegankelijke kunst te creëren voor een breed publiek.

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio