Enya de Nijs en Wim Moonen nemen de bakkerij over van Ignace Vanspringel en Petra Cools. © Marc Peeters

Wim (27) en Enya (21) nieuwe uitbaters bakkerij Vanspringel: “Of mijn smurfentaart net zo lekker zal zijn als die van Ignace? Natuurlijk!”

Olen -

Bakkerij Vanspringel, gelegen in het dorpscentrum van Olen-centrum, zal maandagavond de deuren sluiten. Begin september gaat de bakkerij evenwel opnieuw open, met Wim Moonen en Enya de Nijs als nieuwe uitbaters. “Na dertig jaar voelt het toch een beetje vreemd aan om je kindje uit handen te geven”, zegt Ignace Vanspringel (55). “Maar de tijd was rijp om het wat rustiger aan te gaan doen.”

Marc Peeters

Het handelspand op de hoek van Dorp met de weg naar Oosterwijk in Olen-centrum bestond eind 1993 uit een slagerij en een café. “Ik heb dat pand gekocht en heb er een bakkerij van gemaakt”, vertelt Ignace. “Ik was toen de derde bakker in het dorp, naast twee gevestigde waarden. Ik moest dus wel even mijn eigen weg zoeken, ja. Ik heb altijd ingezet op kwaliteit, een ruim aanbod en vooral lekkere dingen. Uiteindelijk kan je daarmee het verschil maken.”

Drie decennia later is bakkerij Vanspringel onder meer gekend voor fruittaarten en verjaardagsgebak. Klanten staan ervoor in de rij. In de winkel wordt Ignace onder meer bijgestaan door zijn partner Petra Cools. “De beslissing om de bakkerij over te laten, is al ruim een jaar oud, maar we zijn daar bewust heel discreet mee omgegaan. Binnen de familie waren er geen kandidaat-overnemers, dus moest er buitenaf gezocht worden. Mijn leeftijd is één ding, maar ook de steeds groter wordende uitdaging om voldoende medewerkers te vinden voor de bakkerij en voor de winkel, heeft meegespeeld”, zegt ze.

Bakkerszoon Wim

Overnemer Wim Moonen (27) is een bakkerszoon uit Brecht. “Ook mijn broer is bakker. De voorbije jaren heb ik voor mijn broer en mijn vader gewerkt, maar nu waren mijn partner Enya (21) en ikzelf toe aan een eigen project”, zegt hij. Verschillende bestaande bakkerijen kwamen vervolgens in beeld. “De keuze viel uiteindelijk op Olen omdat het aloude dorpsplein hier nog echt gezelligheid uitademt”, vindt Enya. “Ook de mensen zijn hier vriendelijk. Ik draai nu al een paar weken mee in winkel en heb al heel wat klanten leren kennen. We hopen die klanten allemaal te kunnen behouden, natuurlijk.”

De bakkerij sluit even de deuren. © Marc Peeters

Kleine attentie

Blijft de vraag of de smurfentaart van Wim net zo lekker zal zijn als die van Ignace. “Natuurlijk”, lacht Wim. “Ik loop deze week mee met Ignace en die toont me zijn manier van werken en verklapt wel eens een geheim. De goede smaken gaan we uiteraard behouden. Al gaan we wel trachten om de afwerking wat meer eigentijds te maken.”

Ignace en Petra nemen maandag dan afscheid van hun klanten. “We hebben een kleine attentie voor iedereen. Wat dat gaat zijn, ga ik nu nog niet verklappen”, lacht Petra. “Maar het heeft wat met Olen te maken en het is uiteraard om op te eten.”

De volgende jaren willen Ignace en Petra zich gaan bezighouden met zaken waarvoor er vroeger nooit tijd was. Het koppel trekt naar Bornem, de regio waarvan Petra afkomstig is. “Voor de rest zullen we af en toe eens gaan fietsen en op reis gaan. Ach, we zien wel wat er op ons pad komt. We zullen sowieso al heel wat dingen doen die andere mensen tijdens het weekend doen en die voor ons nieuw zijn.” Na Moederdag blijft de winkel even gesloten. Dat zou ook de traditionele jaarlijkse verlofperiode geweest zijn. Wim en Enya gaan van de gelegenheid gebruikmaken om wat opfrissingswerk te doen om er vervolgens volop in te vliegen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio