©  BELGAIMAGE

TreinTramBus wil compensatie voor gestrande Thalyspassagiers

TreinTramBus, de bond van gebruikers van het openbaar vervoer en de Nederlandse reizigersvereniging Rover willen dat passagiers die deze zomer gestrand zijn met de Thalys een compensatie krijgen. De organisaties roepen in een brief aan Thalys en NS International op om de extra gemaakte kosten van reizigers te vergoeden en maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Bron: BELGA

De topman van Thalys Jacques Damas bood dinsdag nog in een mail zijn verontschuldigingen aan de gestrande reizigers aan. Verschillende Thalystreinen vielen de voorbije weken onderweg stil. Reizigers moesten soms erg lang wachten tot de problemen opgelost waren. Incidenten waren te wijten aan de hitte, een brand in de buurt van de sporen en een aanrijding met een dier.

TTB en Rover schrijven in de brief aan Thalys dat ze begrijpen dat pech kan voorkomen, maar dat het vervolgens aan het vervoersbedrijf is om de gestrande reizigers te helpen. “Passagiers hebben recht op actuele informatie, bijstand en indien nodig een hotelovernachting”, luidt het. “Helaas was dit de afgelopen weken niet het geval. Ondanks verplichtingen in de verordening betreffende de rechten van treinreizigers verordening, kregen Thalysklanten niet waar ze recht op hadden.”

Sommige passagiers organiseerden hun reisvoortzetting met andere vervoermiddelen of betaalden zelf voor hotels. TTB en Rover “gaan ervan uit dat Thalys deze reizigers volledig zal compenseren, wij vinden dat u (moreel) verplicht bent om dat te doen.” Beide reisorganisaties vragen ook om de passagiers in het vervolg sneller te evacueren uit de trein.

Thalys liet al weten dat het maatregelen neemt. Zo sneed de maatschappij in zijn dienstregeling en stelde ze een “doorgedreven onderhoudsplan” op voor de treinen. De zwaarst getroffen passagiers kregen volgens het bedrijf “een genereuzere compensatie” aangeboden. “We nemen fundamentele maatregelen om onze crisisbeheerprocessen te verbeteren”, aldus nog Thalys.

Vastgoed

Jobs in de regio