Jos Lenaerts van Zomergem en Glenn Pellis, ambassadeurs van de Antwerpse muziek, stellen zaterdag liefst acht bands voor. Wan die bindt? Zingen in het Antwerps dialect. © jaa

Liefhebbers van dialectmuziek aan het feest in … Wijnegem: ‘Oep trot’ met acht Antwerpse bands

Wijnegem -

Liedjes in het Antwerps dialect zijn lang niet meer zo populair als ten tijde van De Strangers. Glenn Pellis, zelf muzikant, doet zijn best om het genre levendig te houden. Hij heeft daarbij een verrassende partner gevonden in Jos Lenaerts. De Limburger reserveert het podium van zijn zomerbar Zomergem in Wijnegem zaterdag 13 augustus volledig voor artiesten die in de taal van hun moeder zingen.

Sinds Glenn Pellis (32) uit Ekeren in zijn tienerjaren toevallig op een optreden van Katastroof belandde, is hij voor het leven verkocht aan liedjes in het dialect. Hij onderhoudt een website met een goed gedocumenteerd overzicht van alle artiesten die ooit publiek hebben gezongen in het Antwerps: Antwerpse Muziek. Van 2015 tot 2017 presenteerde hij het radioprogramma ‘Oep Trot Deur Groét Antwaarpe’ op Sanne FM. Tegenwoordig is hij met dat volledig Antwerps ingevulde programma elke zondagvoormiddag te horen op Radio Expres (105.4 FM).

Ambrasmakers

Pellis is vandaag zowat dé ambassadeur van het Antwerps als zangtaal. Hij wist onder meer Jos Lenaerts te charmeren. Die is in 2014 begonnen met het organiseren van Zomergem. Glenn treedt zaterdag ook zelf op. Niet met ‘De Pikkedieve’, waarmee hij onlangs nog de vrouwengevangenis in de Begijnenstraat op stelten zette, maar met ’T Zèn Waai. “We brengen liedjes waarvan iedereen de melodie wel kent, maar die we voorzien van Antwerpse teksten.”

Organisator Glenn Pellis met De Pikkedieve. Zaterdag speelt hij met z’n andere band: ‘T Zèn Waai.© Hugo Gerstmans

Stef Bef

Stef & De Tong: het project van gewezen Katastroof-zanger Stef Bef. © RR

Ed Kooyman was eerder deze zomer al te gast voor veel volk op Zomergem. Op 13 augustus keert hij weer. Ook Stef & De Tong zullen er zijn. Achter die naam gaat Steven Boers schuil , beter bekend als Stef Bef. Dat is de zanger die vorig jaar niet zonder mediastormpje afscheid nam van Katastroof.

“Wasda is verder een nieuwe band waarin Jo Hideaway, ook gekend als countryzanger, de toon aangeeft”, overloopt Glenn verder de affiche van zijn Antwaarpsen Dag. “En Alec De Ryger is een jonge kerel die sommigen misschien nog kennen van het VTM-programma The Band. Twee jaar geleden verscheen zijn niet onaardig debuut Kronieken van Niets. Halfzeven Doenker bestaat ook al uit ex-leden van Katastroof zoals Jimmy Hendrickx, beter gekend als Jimmeke ’t Slimmeke, al heeft de man zelf een hekel aan die roepnaam.”

Halfzeven Doenker met Jimmy Hendrickx, de echte. © RR

Toekomst

De Antwaarpsen Dag lokte voor corona telkens zo’n duizend mensen naar de leuke zomerbar achter gemeenschapscentrum ’t Gasthuis in Wijnegem. Jos en Glenn hebben een doek voorzien waaronder geschuild kan worden voor de verwachte felle zon.

“Wie ik hier de volgende jaren nog eens graag wil laten optreden? Hans Mortelmans zou wel mooi zij of De Grungblavers. Tourist LeMC is natuurlijk fantastisch – heb ik onlangs nog zelf gezien – maar wellicht te groot voor dit kleine podium. Al is dit kleine festivalletje qua gezelligheid en authenticiteit niet te onderschatten. Ga maar ‘oep trot’ en kom eens langs. We vragen geen inkom”, nodigt Glenn ons uit. (jaa)

Antwaarpsen Dag zaterdag 13 augustus vanaf 13.30u in Zomegem, Zomerbar Wijnegem, Turnhoutsebaan 199. Gratis toegang. Website Antwerpse Muziek

Ook Ed Kooyman zal van de partij zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners