PVDA legt pendelbus in tussen Zwaantjes en centrum van Hoboken: “Enige oplossing voor vlotte verbinding”

Antwerpen -

Een pendelbus reed woensdag op en af tussen de Zwaantjes en het centrum van Hoboken. PVDA, die de bus inlegde, wil zo de gebrekkige dienstverlening van De Lijn op tramlijnen 2 en 4 onder de aandacht brengen. Ze vragen dat De Lijn pendelbussen inlegt bij de start van het nieuwe schooljaar. “Het is de enige oplossing om de drukte op te vangen”, zegt PVDA-gemeenteraadslid, Mie Branders. De Lijn laat weten die piste te onderzoeken.

Jan Stassijns

Tramlijn 2 in Hoboken is ingekort en rijdt niet meer tot Hoboken centrum. Tramlijn 4 rijdt minder dan tevoren en beide lijnen rijden aan een slakkengang van 10 km/u door slechte staat van de sporen. Die beslissing is al enkele maanden van kracht en dat voelen de pendelaars nog elke dag. ‘Tot overmaat van ramp vallen er geregeld 2 tot 3 trams uit de dienstregeling”, weet PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders. “De Lijn vraagt begrip van de reiziger, maar die is het beu. “Er moet snel een concrete oplossing komen.”

LEES OOK. De Lijn kort tramlijn 2 in en past frequentie tramlijn 4 aan om vertragingen te beperken

PVDA doet alvast een suggestie: pendelbussen, die een vlotte verbinding tussen de Zwaantjes en het centrum van Hoboken mogelijk moet maken. En daar mag De Lijn niet lang meer mee wachten. “Binnen drie weken gaan de scholen weer open”, zegt Branders. “Dan wordt het kruispunt Zwaantjes opnieuw een drukke verkeersas voor de schoolgaande jeugd. Met de huidige dienstregeling wordt het moeilijk voor hen om op tijd op school te geraken. Omdat de heraanleg van de sporen best samen gebeurt met de heraanleg van de Antwerpsesteenweg, zal een vlotte tramverbinding niet mogelijk zijn tegen het begin van het schooljaar. Een pendelbus is de enige oplossing op korte termijn.”

Woensdag legde de partij zelf een pendelbus in, die wachtende tramreizigers oppikten en gratis tot op hun bestemming bracht. Ook Koen Boens (51) en Nicole Coeckelbergs (58) stapten op de tram. Ze wonen alle twee in de buurt en maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer. “Dat probeer ik toch”, zegt Koen. “De trams rijden meer niet dan wel. En het gebeurt vaak dat drie tot vier trams achtereen niet komen opdagen. En met de hittegolf schaffen ze ook nog eens alle trams af, want hier wordt enkel met die oude PCC-trams gereden. Ik heb een zwaar verkeersongeval gehad. Ik kan me niet meer verkeer begeven en kan niet meer dan 500 meter wandelen. Ik ben aangewezen op het openbaar vervoer, maar de situatie is schrijnend. HEt beperkt mij in mijn sociaal leven. Als ik dan toch in het stadscentrum geraak bijvoorbeeld, weet ik nooit of ik wel terug geraak.”

Pendelbus wordt overwogen

Wanneer de tramsporen worden vernieuwd, is nog niet beslist. Daarvoor is De Lijn nog in onderhandeling met de stad Antwerpen. “Maar de piste van de pendelbussen wordt wel bekeken”, zegt woordvoerder Marco Demerling. “we zijn een aantal optimaliseringen aan het bekijken, maar er is nog niets beslist.”

De pendelbus van PVDA.  ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Koen Boens (51) en Nicole Coeckelbergs (58) ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio