© RTV

Ruben Van Gucht teleurgesteld over ingekorte Dodentocht: “Drie jaar naar uitgekeken en dan gebeurt dit”

De wandelaars van de Dodentocht zijn woensdagochtend wakker geworden met het nieuws dat het 100 kilometer lange parcours zal worden ingekort tot 66 kilometer. Door de hoge temperaturen is een langere tocht onverantwoord. Onder meer Sporza-journalist Ruben Van Gucht reageert ontstemd op Twitter. “Je hebt er drie jaar naar uitgekeken, hard getraind, geweldig naar toegeleefd en dan aan de vooravond gebeurt dit.”

Ward Bosmans

LEES OOK. Dodentocht met één derde ingekort door hitte

Al heeft het VRT-sportanker ook begrip voor de beslissing. “Uiteraard primeert het algemeen belang en de gezondheid. Stel dat er toch iets gebeurt met een of meerdere wandelaars, dan wordt de organisatie hiervoor verantwoordelijk gehouden. Maar toch zal bijna iedere wandelaar of loper ontgoocheld zijn”, aldus Van Gucht. “In 2003 hadden we temperaturen tot 37 graden, die zomer was één van de heetste ooit. De Dodentocht ging toen wel door.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Naast de inkorting van het parcours worden er nog extra preventieve maatregelen voorzien. Er is extra waterbedeling langsheen het parcours, aan de controleposten komen schaduwzones. Er komen dispensers met gratis zonnecrème aan de startzone, de aankomst en de controleposten. De organisatie roept alle wandelaars op om voldoende te drinken tijdens de tocht, lichte kledij te dragen en zich te beschermen tegen de zon en een hoofddeksel te dragen. Er wordt aangeraden om op tijd verkoeling te zoeken en alert te zijn voor symptomen van oververhitting.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de 100 km Dodentocht dat de volledige afstand niet zal worden afgelegd. De voorbije jaren stelde de organisatie wel een alternatief in met een coronaveilig parcours.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio