Omdat het aantal meldingen van cybercriminaliteit zo hoog blijft, zet de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout sinds vorig jaar ook cyberpreventie-adviseurs in. © Hans Otten

Kwart meer meldingen cybercrime in eerste jaarhelft

Geel, Laakdal, Meerhout -

Bij de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout (GLM) deden in de eerste zes maanden van dit jaar 214 inwoners aangifte van cybercriminaliteit. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode in 2021, maar minder dan in coronajaar 2020.

Hans Otten

Met 214 geregistreerde feiten van cybercriminaliteit kreeg de lokale politie in de eerste jaarhelft dus meer dan één aangifte per dag binnen. De bedragen die de slachtoffers daarbij aangeven, gaan van een tiental tot duizenden euro’s. Het totale nadeel loopt in dit eerste semester zo wel op tot ongeveer 950.000 euro. Het aantal aangiftes is een forse stijging in vergelijking met 2021 (174 aangiftes) en 2019 (106), maar is wel lager dan in het coronajaar 2020 (236).

De politiediensten maken onderscheid tussen verschillende vormen van cybercrime. Zo staat informaticafraude beter bekend als ‘phishing’, het digitaal hengelen naar bijvoorbeeld je bankgegevens en paswoord, via sms, mail of apps als Whatsapp. Die is goed voor 61% van de aangiftes en komt dan ook het meest voor. Daarna volgt ‘oplichting met internet’ (26%), fraude bij online (ver)kopen, vriendschaps- en identiteitsfraude. Maar ook hacking, waarbij criminelen vanop afstand je computer of toepassingen overnemen, blijft voor heel wat aangiftes zorgen (11%).

“Omdat het nadeel meestal aanzienlijk is, zetten we ook veel in op preventie”, klinkt het bij de lokale politie GLM. “Naast het regelmatig waarschuwen voor cybercriminaliteit op onze website en sociale media, zijn het afgelopen jaar cyberpreventieadviseurs opgeleid. Dit zijn vrijwilligers die de inwoners kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen deze oplichtingsvormen via infosessies.” (ho)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio