De kinderopvang is momenteel gesloten.  © Bert De Deken

Overname kan kinderopvang Poppedijntje in Oud-Turnhout redden: “De volgende weken zijn cruciaal”

Een overname zou op relatief korte termijn kunnen leiden tot een oplossing van de problemen bij kinderopvang Poppedijntje in Oud-Turnhout. De vergunning van de kinderopvang werd dinsdag per direct ingetrokken omdat de veiligheid van de kinderen er niet meer gegarandeerd was. Kinderdagverblijf ’t Kroontje uit Arendonk wil het initiatief verderzetten.

Marc Peeters

LEES OOK. Vergunning kinderopvang in Oud-Turnhout onmiddellijk geschorst: “Veiligheid kinderen niet meer gegarandeerd”

De beheerders van Poppedijntje en ’t Kroontje hebben de voorbije weken meermaals samen gezeten. Meer nog, op de vooravond van de schorsing van de vergunning zou zelfs een principieel akkoord bereikt zijn. Maar omdat onder meer de kredietdossiers nog officieel moeten goedgekeurd worden is het momenteel nog te vroeg om te stellen dat alles definitief in orde komt. Dat blijkt uit een mail die de kandidaat-overnemer aan de ouders van de kinderen die in Poppedijntje worden opgevangen heeft gestuurd.

De tijdelijke schorsing van de vergunning hoeft de overname niet in de weg te staan, maar goede reclame is het volgens de kandidaat overnemers zeker niet. Het is alleszins de intentie van ’t Kroontje dat alle kinderen bij Poppedijntje kunnen blijven, net als de medewerksters. De volgende weken zijn cruciaal. De verantwoordelijke van ’t Kroontje heeft momenteel vakantie en is hierdoor moeilijker bereikbaar. Ze had er naar eigen zeggen geen idee van dat de situatie in de kinderopvang in Oud-Turnhout zo complex was.

Ouders moeten oplossing zoeken

“We merkten de laatste tijd duidelijk dat er problemen waren en dat de kinderverzorgsters -die altijd hun uiterste best deden voor de kinderen- duidelijk niet meer gehoord werden”, getuigt één van de ouders anoniem. “Dat het zo ver zou gaan dat er een schorsing uitgesproken zou worden, hadden we niet zien aankomen.’

Het is voor de ouders van vandaag op morgen zoeken naar een oplossing voor de opvang van hun kinderen. “Momenteel is het deels beroep doen op grootouders, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Ook de opvang in de toekomst is momenteel onzeker. Geraakt die overname rond? Er zijn zeer weinig beschikbare opvangplaatsen in de buurt als alternatief. We hopen snel goed nieuws te krijgen.” Morgen donderdag staat een informatievergadering gepland.

Beslissing met spoed genomen

De beslissing om de vergunning van de kinderopvang in te trekken werd dinsdag met spoed genomen nadat enkele medewerkers te kennen gaven dat ze totaal op waren en niet meer zouden gaan werken. Hierdoor kon door een te krappe bezetting een kwalitatieve en veilige opvang niet meer gegarandeerd worden. De toezichthouder kon dan ook niet anders dan het initiatief tijdelijk te sluiten. Van zodra de beheerders kunnen aantonen dat ze volwaardig werk kunnen afleveren kan Poppedijntje in principe weer open gaan.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio