De kerel schoot ook met een loodjesgeweer in de voet van zijn vriendin en sloeg haar soms urenlang met de vuisten. ©  rr

Man (36) riskeert zes jaar cel voor zwaar partnergeweld: “Loop van geweer tegen hoofd van vrouw gezet en foto ervan doorgestuurd naar schoonvader”

Nijlen -

Een 36-jarige man uit Nijlen stond woensdag voor de correctionele rechtbank voor een zwaar geval van intrafamiliaal geweld. Zo had hij zijn vriendin meermaals geslagen, met een hamer tegen haar ribben gemept en met een loodjesgeweer in haar voet geschoten. Hij plaatste ook de loop van een geweer tegen haar hoofd en een mes tegen haar keel. Foto’s daarvan stuurde hij door naar zijn schoonvader. Het parket eiste zes jaar effectieve celstraf.

Theo Derkinderen

De feiten kwamen half maart aan het licht. Toen belde de vader van de vrouw naar de politie dat hij een emotionele telefoon van zijn dochter had gekregen. Aanvankelijk zei de vrouw tegen de politie dat er niets aan de hand was, maar daags nadien kwam aan het licht dat ze al een geruime tijd werd geterroriseerd door haar vriend K.B. “Op 15 maart had de vader van het slachtoffer foto’s doorgestuurd gekregen van zijn dochter. Foto’s waarop de vrouw te zien was met de loop van een geweer tegen haar hoofd en met een mes tegen de keel. Er werd gevraagd om 468 euro over te maken. Geld dat nodig was om een gerechtsdeurwaarder te betalen”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem. “K.B. dreigde er ook mee om het appartement in kwestie in brand te steken. Later werd duidelijk dat er in de slaapkamer petroleum was uitgegoten en dat er getracht was om brand te stichten, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Gelukkig maar.”

Bij een huiszoeking vond de politie ook verschillende wapens terug. Het ging onder meer om het zwarte loodjesgeweer, een vouwmes en een kruisboog met pijlen. “Opvallend was dat de vrouw gaatjes in haar trui had. Gaatjes die afkomstig waren van een mes. Meneer had verschillende keren met het mes gestoken. Op haar broek en slaapkledij waren bovendien bloedsporen terug te vinden. En het ging niet om een eenmalig feit. Maar het slachtoffer had uit schrik nooit aangifte gedaan”, aldus nog de openbare aanklager.

In voet geschoten

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat het slachtoffer eerder dat jaar ook al zwaar was mishandeld. “In januari was ze urenlang met de vuisten bewerkt en heeft meneer zelfs met een loodjesgeweer in haar voet geschoten. Ook had hij met een hamer op haar ribben geslagen en bij de slagen had hij zo hard gemept dat er onder haar oog een zenuw beschadigd is geraakt.”

Aanvankelijk ontkende K.B. dat hij zijn vriendin fysiek had mishandeld en zei hij dat het idee om de foto’s naar haar vader te sturen, van haar kwam. Iets waar de aanklager geen snars van geloofde. Hij sprak over een groot recidivegevaar en onderstreepte dat het om bijzonder zwaar geweld ging. Daarom eiste hij zes jaar effectieve celstraf.

Dossier ingelezen

Advocate Liesbeth De Vleeschouwer stond K.B. bij en zei dat haar cliënt de feiten ondertussen wel toegaf. “Ik heb hem in de gevangenis gevraagd om het dossier zelf in te lezen. Iets wat hij enkele weken geleden uiteindelijk ook heeft gedaan en dat was nodig. Het heeft bij hem een klik gemaakt. Hij beseft plots heel goed wat hij heeft aangericht en dat hij zijn vriendin heel wat angst heeft bezorgd en haar pijn heeft gedaan. Hij weet bovendien heel goed dat de feiten nog erger hadden kunnen aflopen”, zei de strafpleiter.

Advocate Liesbeth De Vleeschouwer vroeg om haar cliënt een voorwaardelijke straf op te leggen zodat hij zich in een instelling kan laten opnemen. ©  Theo Derkinderen

Aanleiding voor het buitensporige geweld was volgens de verdediging een combinatie van alcohol-, drugs- en medicatiemisbruik. “Hem jarenlang opsluiten in de gevangenis lijkt me niet de ideale bestraffing. Daarmee pak je zijn problematiek niet aan. Wij stellen een probatietraject voor met onder meer een residentiële opname in een instelling om zijn verslaving aan te pakken.”

De rechtbank doet deze week nog uitspraak in het dossier. (tdk)

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio